22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 22:05 KORONAVIRUS - Premijer RS

Višković: Za 70.000 radnika Vlada će u aprilu uplatiti minimalnu platu

Višković: Za 70.000 radnika Vlada će u aprilu uplatiti minimalnu platu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Prema analizi Vlade Republike Srpske, oko 40.000 radnika direktno je pogođeno ekonomskom štetom koju je u martu uzrokovao virus korona, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković u intervjuu za RTRS.

Višković je pojasnio da je Vlada već donijela odluku da tim radnicima uplati iznos doprinosa.

Vlada u aprilu planira da za oko 70.000 radnika, u privrednim granama koje su najviše pogođene negativnim posljedicama, uz iznos doprinosa isplati i iznos minimalne plate od 520 KM, za šta će biti potrebno oko 55 miliona KM. Ovo su, prema Viškovićevim riječima, neki od konkretnih modela pomoći privredi.

- Mi u ovom momentu, kada su u pitanju mart i april, imamo već obezbijeđena ta sredstva. U planu je i rebalans budžeta, gdje ćemo u suštini sve one stavke koje su se odnosile na nabavku određenih sredstava, opreme, materijala, troškove reprezentacije, itd. svesti na nivo minimalnog funkcionisanja i na osnovu tih ušteda imaćemo obezbijeđena sredstva za mart i april - naveo je on.

Višković je rekao da je u planu i obezbjeđivanje dodatnih sredstava emisijom obveznica, putem trezorskih zapisa, te kredita kod međunarodnih kreditnih institucija.

- Naš plan je da i u maju obezbijedimo značajnija sredstva za Fond solidarnosti za oporavak privrede - istakao je Višković.

Premijer RS- a je izrazio zahvalnost svim privrednim subjektima koji su uplatili sredstva u Fond.

Naveo je da će Vlada aktivno, zajedno sa poslovnom i akademskom zajednicom, tražiti najbolja moguća rješenja za privredu.

- Vlada neće ništa raditi bez socijalnih partnera i svih dobrih ljudi koji žele da pomognu Srpskoj - naglasio je premijer.

Višković je ponovio da svi privredni subjekti kojima je pomoć potrebna mogu računati na institucije Republike  Srpske, osim onih koji otpuste radnike.

On smatra da bi Centralna banka BiH trebalo da se uključi u rješavanje problema u privredi.

- Nema zemlje na svijetu koja je pogođena virusom korona u kojoj se nije uključila Centralna banka - rekao je Višković.

Višković je podsjetio da je Srbija prva uputila pomoć Republici Srpskoj uvidu medicinske opreme, izrazivši zahvalnost za to. Naveo je i da je EU posredstvom UNDP-a donirala 3.000 testova na korona virus.
(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo