02.04.2020 / 21:35 KORONAVIRUS - Zahtjev Federaciji

Štab KS traži da se mlađima od 18 i starijim od 65 godina odobri kretanje u određenom periodu

Štab KS traži da se mlađima od 18 i starijim od 65 godina odobri kretanje u određenom periodu
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo,zajedno sa svim općinskim štabovima, uputio je sa sjednice održane danas hitnu inicijativu Federalnom štabu civilne zaštite, vezanu za prilagođavanje Naredbe od 20. marta ove godine, a koja se odnosi na zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina.

Ova zajednička inicijativa odnosi se na razmatranje mogućnosti eventualnog prilagođavanja ove naredbe na način da se odobri kretanje osobama mlađim od 18 godina i osobama starijim od 65 godina u određenom vremenskom periodu, uz obavezno pridržavanje fizičke distance i propisanih epidemiološko – zaštitnih mjera, saopćeno je nakon sjednice.

Prilagođavanje navedene naredbe je potrebno, između ostalog, kako bi osobe starije od 65 godina mogle podići penziju, ali i nabaviti neophodne životne potrepštine.

Štab je i na ovoj sjednici razmatrao trenutno stanje na području Kantona, uzrokovano širenjem koronavirusa, kao i mjere i aktivnosti koje su poduzimali Štab, ali i svi kantonalni organi uprave, ustanove, institucije i općinski štabovi civilne zaštite, na provođenju svih ranije donesenih naredbi.

Također su dogovorene mjere i aktivnosti kako bi se u što kraćem roku izvršila nabavka odobrenih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Općinski štabovi civilne zaštite informisali su da je i danas, u skladu sa naredbom kantonalnog Štaba, nastavljena aktivnost dostavljanja lijekova za osobe starije od 65 godina koje nemaju bližeg srodnika u Sarajevu da im pomogne.

Naglašeno je i da je nastavljena akcija podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo