17°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

01.04.2020 / 22:37 KORONAVIRUS - Demant

Bajrović: Nismo otpustili sve radnike u hotelima "Evropa" i "Holiday

Bajrović: Nismo otpustili sve radnike u hotelima "Evropa" i "Holiday

Informaciju da su otpustili sve radnike negirao je danas generalni dirketor Europe Group, vlasnika sarajevskih hotela "Evropa" i "Holiday", Rasim Bajrović, naglašavajući da su na biro za zapošljavanje poslali tek manji broj radnika kojima je ugovor o radu istekao i one koji su bili zaposleni na određeno radno vrijeme.

- Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države - podvukao je.

Godinu 2020. za hotelijerstvo u BiH smatra već izgubljenom, navodeći podatak da su sve rezervacije za ovu godinu otkazane. Od kada su im nadležne institucije 15. marta zabranile rad, svi hoteli u Kantonu Sarajevo su zatvoreni te su, kako navodi, mnogi poslodavci već počeli s otpuštanjem radnika.

- Posljedice pandemije bit će vrlo teške. Ukoliko se svi nivoi vlasti ne uključe u spašavanje hotelijerstva, bit će jako teško sačuvati radnike i likvidnost firmi - mišljenja je Bajrović.

Hotelijeri u BiH očekuju da država refundira plaće radnicima do aprila 2021. godine u iznosu koji bi dogovorili s Vladom, a da se pri tom ne smije ići ispod minimalne plaće u FBiH.

- Očekujemo i da nas oslobode direktnih poreza (porezi na dohodak i doprinosi) do aprila 2021. godine, da nam plaćanje režijskih troškova prolongiraju do aprila 2021. i umanje cijene za 50 posto - istaknuo je Bajrović.

Jedan od zahtjeva hotelijera u BiH jeste i da ih država oslobodi svih parafiskalnih nameta u potpunosti te da se naloži u bankama da im kredite zamrznu do aprila sljedeće godine.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo