8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.04.2020 / 20:27 KORONAVIRUS - Odlučeno jednoglasno

Slovenski 'megazakon' za ublažavanje koronakrize vrijedit će i retroaktivno

Slovenski 'megazakon' za ublažavanje koronakrize vrijedit će i retroaktivno

Slovenski "megazakon" za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica epidemije covida-19 o kojemu će od četvrtka na izvanrednom zasjedanju odlučivati parlament vrijedit će od 13. ožujka kad je proglašena epidemija, a ne od 1. travnja kako je najprije predlagala vlada.

Takva je odluka donesena u srijedu na raspravi o prijedlogu tog zakonskog paketa pred matičnim parlamentarnim odborima, a to je predloženo jednoglasno, glasovima vladajućih i oporbenih stranaka.

Zakonski paket "težak" je oko tri milijarde eura, no neke su opozicijske stranke ocijenile da ne obuhvaća sve kategorije stanovništva kojima će zbog očekivane ekonomske krize i recesije trebati financijska pomoć, pa je ministar financija Andrej Šircelj obećao da će sadašnji paket biti dopunjen idućim "megazakonom" koji će vlada predložiti u roku od dva tjedna.

Opozicija nije uspjela s prijedlogom da se "mirovanje" na otplatu kredita fizičkim i pravnim osobama za vrijeme trajanja krize dopuni odredbom da se na odgode plaćanja glavnice kredita ne smije obračunavati kamata.

Udruge poslodavaca u četvrtak su u razgovoru s predstavnicima vlade navele kako će uz prvi paket zakona za pomoć gospodarstvu kako bi preživjela i očuvala radna mjesta vrlo brzo biti potrebno donijeti i novi megazakon koji bi ekonomiji nakon pobjede nad pandemijom omogućio da poveća likvidnost i ponovno pokrene proizvodnju i oporavak, prenosi Hina.

"Intenzivno treba razmišljati o kvalitetnom megazakonu broj dva koji mora riješiti situaciju s likvidnošću i omogućiti ponovni start", kazao je nakon sastanka predsjednik slovenske Gospodarske komore (GZS) Boštjan Gorjup.

Kako prenose mediji, gospodarstvenici žele da država dade dodatna kreditna jamstva bankama za odgodu financijskih obveza, povećanje likvidnosti i za kreditiranje izvoza, veća od onih koja su predviđena u prvom paketu mjera za ublažavanje posljedica koronakrize.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo