19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

31.03.2020 / 21:07 KORONAVIRUS - Generalni sekretar UN-a

Guterres: Svijet se suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata

Guterres: Svijet se suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata
Antonio Guterres / Vijesti.ba
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je u utorak da se svijet suočava a najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, suprotstavljajući se pandemiji koja prijeti ljudima u svim zemljama i donosi recesiju "koja vjerovatno nema paralele i skoroj prošlosti".

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je tokom pokretanja izvještaja o socioekonomskim posljedicama epidemije COVID-19 kako također postoji rizik da će kombinacija bolesti i ekomomskih posljedica doprinijeti "pojačanoj nestabilnosti, nemirima i sukobima".

Guterres je pozvao na jači i efikasniji globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i na  društvena i ekonomska razaranja koje COVID-19 izaziva.

Istaknuo je da će to biti moguće "tek kada se svi okupimo zajedno,  zaboravimo političke igre i uvidimo da je riječ o sudbini čovječanstva".

- Magnituda odgovora mora biti jednaka obimu krize - velikom obimu, koordiniranom i sveobuhvatnom, dok odgovorom svake zemlje i međunarodne zajednice rukovodi Svjrtska zdravstvena organizacija - kazao je Guterres, naglašavajući da sve zemlje ne slijede smjernice WHO.

Guterres je objavio uspostavu fonda za odgovor i oporavak, koji ima za cilj pomoći manje i srednje bogatim  zemljama u bavljenju krizom i promoviranjem oporavka, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo