8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

31.03.2020 / 21:04 KORONAVIRUS - Razgovor za Vijesti.ba

Salčin o sastanku s tužiocima i Nelsonom: Prijavit ćemo sve sumnjive javne nabavke

Salčin o sastanku s tužiocima i Nelsonom: Prijavit ćemo sve sumnjive javne nabavke
Đenan Salčin / Vijesti.ba
Agencija za javne nabavke BiH primijetila je zloupotrebe trenutne situacije kako bi se dogovarale nabavke koje nisu u izravnoj vezu s mjerama neophodnim za ublažavanje posljedica koronavirusa.

Direktor državne Agencije za javne nabavke  Đenan Salčin koja prati sve javne nabavke, kaže za Vijesti.ba da "kada ugovorni organ krene u direktni pregovorački dogovor ili onda kada se izuzimaju od člana 10, u oba slučaja moraju se ispoštovati mjere sigurnosti.

- Kada, naprimjer, neki UKC ili Opća bolnica u Sarajevu hitno treba rukavice ili maske jasno je da će krenuti u hitnu nabavku, ali ipak moraju donijeti odluku da koriste pregovarački postupak, kaže Salčin i dodaje da je do sada zabilježeno 120 neregularnih postupaka, u kojima ima nelogičnosti.

- Kada uočimo nelogičnosti mi odmah šaljemo akt toj firmi da nam se izjasni u roku od 72 sata. Inače je taj rok 7 dana. Tek nakon što nam oni daju povratnu informaciju mi vidimo šta je bilo, kaže Salčin.

Dodaje i da je danas održana videokonferencija sa preko 20 učesnika, među kojima predstavnici svih tužilaštava i ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

- Dogovorili smo se da Agencija proslijeđuje nadležnim tužilaštvima materijale. Ako je prekršaj napravila firma iz Banja Luke onda tužilaštvu u Banjoj Luci, ako je u Sarajevu onda Tužilaštvu KS, ako je veći prekršaj onda i državnom tužilaštvu. Složili smo se da ćemo detaljno i ubrzano raditi na tim slučajevima, tamo gdje ima osnova za krivičnu odgovornost, kaže nam Salčin.

Kaže da ne smije iznositi detalje, ali navodi primjere da određene općine sad pokušavaju nabaviti građevinski materijal po hitnim procedurama, škole nabavljaju ograde itd.

- Ne izgleda kao da je to hitno i da se mora zakon preskakati. Zašto će školi sad hitno ograda? Ja kažem, jedino ako nas zombiji napadaju, kaže Salčin i dodaje da Agencija svaki dan dobije ogroman broj prijava od ponuđača.

- Dom zdravlja nabavlja aparat za hemodijalizu. Sad mi moramo ispitati da li je zaista neophodno bilo da se sad bilo nabavlja preko olakšica. Sve je to kompleksno. Ipak, a to smo dogovorili i sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, mi ćemo raditi na tome da niko ne može iskoristiti ovu krizu da se obogati ili stekne neku korist. To smo dogovorili i na sastanku s američkim ambasadorom Nelsonom, rekao je Salčin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo