7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

31.03.2020 / 20:56 KORONAVIRUS - Alarmantno

U BiH još 11 slučajeva zaraze, danas preko 50 novozaraženih

U BiH još 11 slučajeva zaraze, danas preko 50 novozaraženih
Foto: Vijesti.ba
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na Covid-19 testirano je 50 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to četiri iz Čitluka i jedan iz Konjica.

Rezultati večernje obrade uzoraka bit će objavljeni ujutro, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite HNK-a.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđeno da su još tri osobe s područja Unsko-sanskog kantona (USK) pozitivne na koronavirus. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše.

- Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri za koja smo upravo dobili potvrdu da su pozitivni na koronavirus. Stanje svih pacijenata je trenutno stabilno, uključujući i dvoje na intenzivnoj njezi u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti -izjavio je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Na području tog kantona do danas registrirano je sedam klastera, uz večeras potvrđena tri pozitivna testa, koja se također moraju ispitati.

- Vršimo nadzor i ispitivanje svih kontakata. Pratimo i 19 pacijenata, koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla. Oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor i u kućnu samoizolaciju. Svi će biti testirani, iako nijedan od tih pacijenata nije razvio simptome bolesti - kazala je doktorica Zarina Mulabdić iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

U Unsko-sanskom kantonu dosada je 13 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Trenutno je 11 oboljelih osoba, uz dva smrtna slučaja starijih hroničnih bolesnika, koji su povezani s oboljenjem COVID-19.

Također, po jedna osoba iz Zvornika, Šekovića i Milića pozitivna je na korona virus, saopštio je komandant zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Stevanović.

Ukupno na nivou države, zaključno sa 20 sati, na COVID-19 je pozitvno 419 osoba, od čega je 17 oporavljenih, a 12 je smrtnih slučajeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo