6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

31.03.2020 / 16:52 KORONAVIRUS - Ekskluzivno

Iz WHO za Vijesti.ba: Potičemo povećanje testiranja

Iz WHO za Vijesti.ba: Potičemo povećanje testiranja
Foto: Vijesti.ba
Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), govorio je za Vijesti.ba o mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju širenja i suzbijanju epidemije koronavirusa.

On je kazao kako svaka država donosi svoje odluke na temelju vlastite procjene rizika i konteksta.
 
“WHO potiče povećanje testiranja i mobiliziranje vlade i građana da poduzmu mjere za borbu protiv COVID19. Pozivamo sve zemlje da poduzmu snažne mjere što je prije moguće kako bi imali najveći utjecaj“, kaže Jašarević.
 
U javnom zdravstvenom smislu, dodaje Jašarević, mjere suzdržavanja su aktivnosti koje imaju za cilj prekid prijenosa, drugim riječima identificiranje slučajeva, izoliranje slučajeva, praćenje kontakata radi zaustavljanja ili ograničavanja prijenosa s osobe na osobu.
 
“Ublažavanje je onda kada se širenje virusa ne može spriječiti, a zemlje se fokusiraju na smanjenje utjecaja virusa liječenjem pacijenata, poticanjem istraživanja i razvoja cjepiva, čineći sve što je moguće da bi se smanjio utjecaj na društvo  i na zdravstveni sistem. Obje su strategije potrebne u mnogim epidemijama i često se zemlje odluče provesti kombinaciju obje, više prilagođene stvarnosti na terenu“, pojašnjava glasnogovornik WHO-a.
 
Jašarević dodaje da u krhkijim okruženjima koja su pogođena sukobima, zdravstveni su sistemi slabiji u mnogim aspektima.
 
“To uključuje nedostatak kvalificirane radne snage, nadzornih i zdravstvenih informacija, ograničenu infrastrukturu, loše opskrbne lance lijekova. Osim toga, zbog sukoba, siromaštva, loše putne i prometne infrastrukture, ugrožene osobe suočavaju se s dodatnim izazovima da pristupe tim ograničenim zdravstvenim ustanovama“, podsjeća naš sagovornik.
 
U određenim kontekstima, napominje Jašarević, zaraćene strane čak napadaju zdravstvene ustanove ili zdravstvene radnike.
 
“Uprkos brojnim izazovima, zajednice i ljudi u tim okruženjima su otporni i često inovativni. Oslanjajući se na te snage, WHO, nacionalne vlade i humanitarni partneri podržavaju ove zajednice i sisteme utemeljene u zajednici, poput zdravstvenih radnika u zajednici“, kaže Jašarević.
 
Pravni stručnjaci upozoravaju da su vlade širom svijeta pod izgovorom poduzimanja mjera na sprečavanju epidemije krenule u masovno kršenje ljudskih prava i ukidanje demokratskih principa.
 
Jašarević kaže da u provedbi mjera koje ograničavaju kretanje ljudi, ključno je poštivati dostojanstvo i dobrobit svih ljudi.
 
“Također je važno da vlade informišu svoje ljude o predviđenom trajanju mjera i pruže podršku starijim ljudima, izbjeglicama i drugim ranjivim skupinama, radeći paralelno sa zajednicama na izgradnji povjerenja. WHO osuđuje bilo kakvo kršenje "prava na najviši dostižni zdravstveni standard" svakog ljudskog bića“, kaže Jašarević.
 
On dodaje da je pravo na zdravlje podložno postupnoj realizaciji i priznaje ograničenja resursa.
 
“Međutim, država također nameće razne obaveze koje su od trenutka učinka, poput garancije da će se pravo ostvarivati bez ikakve diskriminacije i obaveza poduzimanja promišljenih, konkretnih i ciljanih koraka ka njenoj punoj realizaciji“, ističe on.
 
Kada su u pitanju neke prognoze kada bi WHO mogla proglasiti kraj pandemije, Jašarević kaže da u ovom trenutku ne to znaju, s obzirom da smo još u ranoj fazi izbijanja.
 
“Ne možemo predvidjeti, ali možemo reći da će tok pandemije biti određen radnjama koje zemlje poduzimaju“, zaključio je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a u razgovoru za Vijesti.ba.

 
Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo