19°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

31.03.2020 / 14:42 KORONAVIRUS - UN

Podaci o epidemiji koronavirusa u Siriji su 'vrh ledenog brijega'

Podaci o epidemiji koronavirusa u Siriji su 'vrh ledenog brijega'

Čelnik agencije UN-a za humanitarnu pomoć upozorio je da deset slučajeva zaraze bolešću COVID-19 i jedan potvrđeni smrtni slučaj u Siriji samo predstavljaju "vrh ledenog brijega", i da bi na osnovu iskustava drugih zemalja pandemija novog koronavirusa...

... mogla imati "razorne posljedice" po najranjivije kategorije stanovništva.

Mark Lowcock poručio je Vijeću sigurnosti UN-a da su "svi napori na sprečavanju, uočavanju i odgovoru na COVID-19 ometeni sirijskim krhkim zdravstvenim sistemom", naglašavajući da su samo oko polovine sirijskih bolnica i objekata primarne zdravstvene zaštite bili potpuno funkcionalni krajem 2019. godine.

Kazao je da su napori na sprečavanju i borbi protiv virusa također ometeni visokim nivoima kretanja stanovništva, teškoćama u nabavci ključnih medicinskih potrepština, uključujući zaštitnu opremu i respiratore, i neuvjetnim sanitarijama u nakrcanim izbjegličkim logorima.

Dok je sirijski sukob u ovom mjesecu ušao u svoju desetu godinu, kazao je Lawcock, više od polovine stanovništva bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, više od 11 miliona ljudi, među kojima skoro pet miliona djece, nema pouzdan pristup hrani, a pola miliona djece hronično je pothranjeno.

Kazao je da su humanitarne potrebe u Siriji i danas "enormne", dok podaci s terena ukazuju na pogoršanje uslova od decembra prošle godine, uključujući povišenu stopu ekstremno mršavih - "posljedicu pothranjenosti djece, od koje se većina teško može oporaviti". U posljednjem pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu Sirije, kazao je, svako treće dijete mlađe od pet godina je neuhranjeno.

Sjednica Vijeća sigurnosti putem video konferencije bila je zatvorena za javnost, ali su brojne govore objavile UN i države članice vijeća.

Vijeće je objavilo saopćenje za javnost nakon sjednice u kome izražava zabrinutost humanitarnom situacijom u Siriji i mogućim posljedicama pandemije COVID-19 i poziva na neometanu isporuku humanitarne pomoći i "period održivog primirja" širom zemlje, prenosi Associated Press.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo