19°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

31.03.2020 / 14:25 KORONAVIRUS - Svjetska zdravstvena organizacija

Epidemija koronavirusa ni blizu okončanja u Aziji

Epidemija koronavirusa ni blizu okončanja u Aziji
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

 Epidemija koronavirusa je "daleko od okončanja" u azijsko-pacifičkom regionu, a trenutnim mjerama za suzbijanje širenja virusa samo se kupuju vrijeme da se zemlje pripreme za prijenos zaraze unutar svojih zajednica, rekao je u utorak zvaničnik  Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Čak i uz sve mjere, rizik od prenošenja u regiji neće nestati sve dok je pandemija prisutna, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor za zapadni Pacifik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Novi koronavirus prvi put se pojavio u centralnoj Kini krajem 2019. Broj zaraženih je sada premašio 770.000 slučajeva širom svijeta, a Sjedinjene Države, Italija i Španija premašile su Kinu po potvrđenom broju slučajeva zaraze.

- Dopusitie mi da budem jasan. Epidemija je daleko od okončanja u regiji Azije i Pacifika. Ovo će biti dugoročna bitka i ne smijemo se opuštati. Sve zemlje se moraju pripremiti za veliki broj zaraženih- rekao je Kasai na virtuelnom brifingu za medije.

Zemlje s ograničenim resursima su prioritet, poput zemalja u pacifičkoj regiji, dodao je, jer one moraju slati svoje uzorke u druge zemlje radi dijagnoze, a ograničenja transporta otežavaju to.

Kasai je upozorio da se zemlje koje su počele bilježiti smanjenje broja zaraženih ne bi trebale opuštati ili će se virus vratiti.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo