9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

31.03.2020 / 08:32 KORONAVIRUS - Koronavirus

SAD će poslati Italiji medicinsku opremu vrijednu 100 miliona dolara

SAD će poslati Italiji medicinsku opremu vrijednu 100 miliona dolara
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Sjedinjene Države će poslati Italiji pomoć u medicinskoj opremi vrijednu 100 miliona dolara pošto je koronavirus u toj zemlji dosad odnio najveći broj žrtava u svijetu, rekao je u ponedjeljak Donald Trump.

 

Američki predsjednik je rekao da je razgovarao telefonom s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

"Imamo viška proizvoda koji nam ne trebaju, poslat ćemo Italiji oko 100 miliona dolara kirurške, medicinske i bolničke opreme", dodao je na dnevnoj pres-konferenciji o pandemiji održane u vrtu Bijele kuće.

Predsjednik Trump je ujedno ocijenio da će se proizvodnja respiratora povećati zahvaljujući sudjelovanju desetak poduzeća u SAD-u.

"Proizvedemo li ih više nego što nam treba, poslat ćemo ih Italiji, poslat ćemo ih Francuskoj, poslat ćemo ih Španiji, gdje imaju grdnih problema i u druge zemlje bude li moguće", rekao je dok se epidemija širi i u SAD-u, s gotovo 3.000 mrtvih i više od 160.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze.

Donald Trump je u nedjelju objavio da do kraja aprila produžuje veoma oštre preporuke o društvenom distanciranju radi sprečavanja širenja Covida-19.

Pozivajući ljude da "ostanu u kući", u ponedjeljak je opetovao da je "malo vjerovatno" da će proglasiti strogu karantenu na nacionalnoj razini. Mjere su zasad donesene na razini saveznih država pa je više od 70 posto Amerikanaca već obuhvaćeno mjerom ograničenog kretanja.

No upozorio je da će april biti presudan.

"To će biti 30 životno važnih dana. Sve ćemo učiniti u tih 30 dana", obećao je.

Američki predsjednik je na kraju rekao da razmišlja da sve Amerikance pozove da nose masku "neko vrijeme, ne zauvijek".


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo