16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.03.2020 / 19:04 KORONAVIRUS - Telefonski razgovor

Premijer Nenadić i ambasador Nelson o krizi izazvanoj koronavirusom

Premijer Nenadić i ambasador Nelson o krizi izazvanoj koronavirusom
Foto: Fena / Vijesti.ba
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u telefonskom razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih država u BiH Ericom Nelsonom razgovarao je o situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

Ambasador Nelson je upoznao premijera Nenadića da će pomoć koju će Sjedinjene Američke Države uputiti Bosni i Hercegovini biti realizirana preko agencija Ujedinjenih nacija u BiH i to putem Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kao koordinatora, preko entiteta do kantona i općina. Ambasador je dodao da je u cijelom procesu veoma bitna dobra koordinacija te da se u tom smislu trebaju poštovati sve zakonske procedure s ciljem prevencije mogućih zloupotreba.

Premijer Nenadić je ovom prilikom izvijestio ambasadora Nelsona o brojnim poduzetim mjerama koje su Vlada Kantona Sarajevo i Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo proveli na planu prevencije širenja koronavirusa.

Ovim, povodom, ambasadora Nelsona premijer je informirao i o poduzetim mjerama na rješavanju smještaja migrantske populacije, o zaštiti ranjivih kategorija stanovništva u Kantonu Sarajevo te o planovima za naredni period. Naglasio je da Vlada  Kantona Sarajevo i Štab civilne zaštite KS vode brigu i o starijim i bolesnim osobama kojima su se hrana i lijekovi već počeli dostavljati na kućnu adresu.

Nenadić se zahvalio ambasadoru Nelsonu na pruženoj pomoći Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo, te ponudio pomoć Vlade u zaštiti državljana Sjedinjenih Američkih Država koji borave na teritoriji Kantona Sarajevo kao i uposlenika Ambasade.

 Ambasador Nelson i premijer Nenadić su se dogovorili da će redovno razmjenjivati informacije o situaciji u Kantonu s ciljem zajedničkog unapređenja svih pokrenutih aktivnosti na suzbijanju ovog globalnog problema, saopćeno je iz Vlade KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo