7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

30.03.2020 / 14:04 KORONAVIRUS - Centar za ljudska prava Beograd

Kršenje naredbe o slobodi kretanja ide na Ustavni sud

Kršenje naredbe o slobodi kretanja ide na Ustavni sud

Mjera kojom će građani moći paralelno krivično i prekršajno da odgovaraju za kršenje zabrane kretanja naći će se pred Ustavnim sudom Srbije, prenose Vijesti.ba.

U Beogradskom centru za ljudska prava smatraju da je ta odredba neustavna, zbog čega su podnijeli Inicijativu za ocjenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom, prenosi Danas.

Konkretno, problem se nalazi u uredbi koja predviđa kazne za kršenje naredbe o ograničenju kretanja građana tokom vanrednog stanja.

Uredbom, ministar unutrašnjih poslova je kršenje mjera označio kao prekršaj i predvidio kaznu u visini od 50.000 do 150.000 dinara. Ono gdje uredba postaje sporna je u narednom članu koji kaže da se u ovom slučaju prekršajni postupak odvija i ukoliko je protiv iste osobe pokrenut krivični postupak za isto djelo.

Drugim riječima, ukoliko neko prekrši zabranu kretanja može da odgovara i prekršajno i krivično, zbog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme pandemije, za šta je raspon kazne od novčane do tri godine u zatvoru. Ova okolnost, navodi se u inicijativi Beogradskog centra za ljudska prava, suprotna je pojedinim odredbama drugih zakona, Ustavu Srbije, ali i Evropskoj konvenciji za ljudska prava.

Član Ustava na koji se u inicijativi pozivaju garantuje da niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično djelo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen ili za koje je optužba pravnosnažno odbijena ili postupak pravnosnažno obustavljen.

Ustav dodaje da sudska odluka ne može biti izmijenjena na štetu okrivljenog u postupku po vanrednom pravnom lijeku i da istim zabranama podleže vođenje postupka za neko drugo kažnjivo djelo. Pritom, Ustav u drugom članu ističe da određena ljudska prava ne mogu biti ograničena po proglašenju vanrednog stanja. Jedno od tih nedodirljivih prava je i ono na pravnu sigurnost u kaznenom pravu.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava ističe da se nada da će Ustavni sud u najkraćem periodu razmotriti njihovu inicijativu.

“Krivični i prekršajni sudovi za vrijeme vanrednog stanja postupaju u predmetima koji se odnose na krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prekršaj propisan uredbom, te očekujemo da će i Ustavni sud da primijeni istu logiku. Bilo bi izuzetno značajno da se ovo pitanje riješi u što kraćem roku“, kaže Ilić.

On napominje da bi pravovremena odluka Ustavnog suda preduprijedila niz problema koji mogu da proisteknu iz činjenice da građani, u ovom trenutku, mogu dvostruko da odgovaraju za isto djelo – krivično, a potom i prekršajno.

“Nisam siguran zbog čega se vlast odlučila za ovakav korak. Mogu samo da naslutim da se uredbom željelo skraćivanje trajanja postupaka, pošto se prekršajni postupci završavaju nešto brže od krivičnih. Možda se željelo i izbjegavanje izricanja kazne zatvora za kršenje naredbe ministra, kojom je kažnjivo krivično djelo nepostupanja po preporukama za vreme epidemije. Doduše, ni ovim rješenjem nije sasvim isključena mogućnost izricanja takozvanog supletornog zatvora, u slučaju da prekršajno kažnjeni ne plati novčanu kaznu. Nadležni organi su mogli da riješe ovo pitanje tako što bi propisali da će se kršenje naredbe ministra o zabrani kretanja sankcionisati samo prekršajno, isključujući na taj način primenu člana 248. Krivičnog zakonika. Oni su odabrali najspornije rješenje, prema kojem se potpuno isto ponašanje može kazniti bilo krivično bilo prekršajno, dopuštajući povrh svega i mogućnost dvostrukog kažnjavanja, što je osim Ustava, u suprotnosti i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, navodi Ilić i dodaje da će dvostruko kažnjeni građani imati osnova da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo