11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.03.2020 / 15:45 KORONAVIRUS - Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Repatrijacija bosanskohercegovačkih državljana iz Češke Republike

Repatrijacija bosanskohercegovačkih državljana iz Češke Republike
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Grupa od deset bosanskohercegovačkih državljana koji su se zatekli u Češkoj Republici u vrijeme pandemije koronavirusa, organizovanim prijevozom su jučer ujutro stigli na granični prijelaz Gradiška.

Nakon ulaska u BiH, dočekali su ih pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, te ispratili u prostoriju u kojoj su bili pregledani i u kojoj im je izdato rješenje o kućnoj izolaciji. Nakon toga su privatnim vozilima nastavili put prema svojim krajnjim odredištima. Bili su u obavezi da se jave u domove zdravlja u mjestu prebivališta, te u nadležne policijske stanice. Narednih 14 dana će provesti u samoizolaciji.

Prijevoz putnika je organizovalo jedno privatno preduzeće iz Češke Republike. Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu je asistirala u pripremi puta i potrebne dokumentacije. U koordinaciji sa ambasadama BiH u Beču, Ljubljani i Zagrebu, osiguran je nesmetan prolazak autobusa u kojem su se nalazili putnici. U Republici Hrvatskoj im je osigurana i policijska pratnja od samog ulaska u tu zemlju, pa sve do konačnog prelaska putnika u BiH na GP Gradiška, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. (Vijesti.ba)

Izdvajamo