8°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.03.2020 / 12:13 KORONAVIRUS - Koronavirus

Online komunikacija Memorijalnog centra Srebrenica

Online komunikacija Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica nastavio je aktivnosti razvoja alata za online komuniciranje i predstavljanje sadržaja. Nastavili su sa organizacijom online video tura, a trenutno rade na uspostavi komunikacije sa memorijalima i drugim institucijama širom...

 ...svijeta zbog razmjene dobrih praksi u vrijeme izazova koje donosi pandemija COVID-19.

- Nikada nije bilo važnije raditi na očuvanju institucija nauke, istraživanja i sjećanja nego u vremenima velikih globalnih katastrofa po čovječanstvo. Radom nastojimo dati doprinos odgovoru muzeja, galerija i memorijala izazovima zatvaranja vrata ovih ustanova i ograničenju kretanja stanovništva. Nastavljamo sa našim virtuelnim turama. Danas smo podijelili novi video, ovog puta sa fokusom na segment Spomen sobe. Podržite naše napore u ovom vremenu, jer je dio naše misije i našeg rada i upozoravati na krajnje posljedice ksenofobije, politika mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Putem Twittera ohrabruju i pokreću komunikaciju sa memorijalima, muzejima i galerijama širom svijeta, koji su unijele inovacije u način na koji komuniciraju sa svima zainteresovanim za njihov rad. Poručuju da žele pratiti dobre prakse i učiniti sve da u vrijeme pandemije COVID-19 zadrže svijest javnosti o važnom istraživačkom radu o genocidu.

- Pokrenuli smo i YouTube kanal te smo već realizirali dvije online ture, jedna koja obuhvata mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, a druga koja obuhvata segment Spomen sobe Srebrenica koji je realiziran uz podršku institucije Imperial War Museum iz Velike Britanije. Razvijamo novu brošuru, unapređujemo sadržaje na našoj web stranici, te nastojimo osigurati dvosmjernu komunikaciju sa svima koji žele saradnju  - dodaju iz Memorijalnog centra.

Pripremaju se i za obilježavanje svih važnih datuma u vezi genocida u Srebrenici, a imajući u vidu ograničenja kretanja i rada u ovom trenutku.

- Izuzetno je važno, i još jednom poručujemo porodicama žrtava genocida, preživjelim i svjedocima: ne brinite, mi u instituciji ćemo čuvati Potočare i ne stajemo sa našim radom. A vas molimo da ostanete kod svojih kuća, čuvate svoje zdravlje i zdravlje vaših bližnjih - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo