14°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.03.2020 / 09:04 KORONAVIRUS - Sjednica vlade

Slovenija uvodi nove mjere u cilju suzbijanja koronavirusa

Slovenija uvodi nove mjere u cilju suzbijanja koronavirusa
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Slovenska vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja se protegnula u noćne sate.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda i tipke dizala, u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego "pojedinačno".

U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Budući da sredinom sljedećeg tjedna istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU, vlada ju je odlučila produljiti za još dva tjedna.

Prema Slovenskom radiju, zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Vlada je na sjednici dovršila zakonski paket pomoći gospodarstvu i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko tri milijarde eura.

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osobe. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige.

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo