5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

28.03.2020 / 19:05 KORONAVIRUS - Donesene brojne mjere

Novalić: Niko neće biti zaboravljen, ovo je vrijeme zajedništva

Novalić: Niko neće biti zaboravljen, ovo je vrijeme zajedništva
Foto: Vijesti.ba

Predstavnici federalnih institucija obratili su se večeras povodom širenja koronavirusa.

Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je da Vlada Federacije nastavlja jačiti zdravstveni sektor kako bi se što bolje odgovorilo na pandemiju korona virusa.

- Danas je u sve dijelove Federacije počela dostava 20.000 testova za korona virus. Dostava će biti obavljena vrlo brzo, tako da će svi testovi biti na terenu vjerovatno još ove večeri. Svaka općina u Federaciji će dobiti testove, rekao je Novalić.

Dodao je da će ova isporuka omogućiti zdravstvenim ustanovama da u skladu sa svojim potrebama i procjenama struke vrše masovnije testiranje građana.

- Vlada Federacije je kupila još 150.000 testova i oni će vrlo brzo biti na raspolaganju našim građanima. U toku je nabavka i druge medicinske opreme. Kao premijer Federacije, želim poručiti svima da će Vlada na čijem sam čelu povesti računa o svakoj općini i svakom građaninu. Za to imamo i sredstva i kapacitete, naveo je Novalić

Dodao je da osim jačanja zdravstvenog sektora, Vlada Federacije priprema i obiman set ekonomskih mjera te da će o tome govoriti u narednim danima.

- Ono što svima želim jasno reći: Niko neće biti zapostavljen, niti zaboravljen. Ovo je vrijeme u kojem treba da pokažemo zajedništvo i solidarnost. Ovu bitku možemo dobiti samo ako svako od nas pokaže odgovornost, rekao je Novalić i uputio poziv građanima:

- Zato još jednom pozivam sve građane da se strogo pridržavaju naredbi, upustava i mjera koje su propisane. Poštujte preporuke medicinske struke i kriznih štabova. Jer, čuvajući sebe, čuvamo i svoje porodice, i sve druge ljude.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo