9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

28.03.2020 / 16:32 KORONAVIRUS - Koronavirus

Od sutra veći broj uzimanja uzoraka na području Unsko-sanskog kantona

Od sutra veći broj uzimanja uzoraka na području Unsko-sanskog kantona
Foto: FENA - Vijesti.ba

Članovi Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) i Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva potvrdili su kako će se od sutra krenuti sa uzimanjem uzoraka većeg broja suspektnih osoba, te da će uzorci nakon toga letjelicama Federalne...

... uprave civilne zaštite (FUCZ) biti transportovani u referentnu laboratoriju.

- Federalna uprava civilne zaštite od jutros je stavila u funkciju letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci osoba testiranih na koronavirus s područja ovog kantona. Kako je i dogovoreno s načelnikom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom, u Bihać je danas dostavljeno 900 transportnih podloga za uzorke, što će nam omogućiti veći broj uzimanja uzoraka i brzog slanja u glavni grad naše države - riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva naložio je svim higijensko – epidemiološkim službama terensku pripremu za uzimanje uzoraka od većeg broja građana.

- Zavod za javno zdravstvo USK je preuzeo transportne podloge i uzorci će biti uzeti od svih osoba koje imaju simptome ili su bile u kontaktu sa suspektnim osobama -  kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Istaknuto je da je na području ovog kantona trenutno šest oboljelih osoba od COVID-19, te da je stanje dva hospitalizirana pacijenta u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću stabilno.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo