22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

28.03.2020 / 16:17 KORONAVIRUS - Koronavirus

Federalni štab CZ dopremio 300 testova u Goražde

Federalni štab CZ dopremio 300 testova u Goražde
Foto: FENA - Vijesti.ba

Federalni štab civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremio 300 testova za koronavirus.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić koji se stavio na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite, ističe da je pošiljka dopremljena u skladu sa zahtjevom Zavoda za javno zdravstvo, Vlade BPK i Kantonalnog štaba civilne zaštite

- Mi smo jučer dobili zahtjev da su neophodni testovi i da ih je u Goraždu ostalo još samo 11 i danas smo dopremili 300 testova. Pored toga, dopremili smo još 250 maski koje ćemo predati KŠCZ, a oni vjerovatno Kantonalnoj bolnici. Mislimo da su te količine dovoljne u ovom trenutku, a u narednom periodu ćemo se potruduti da ponovo odgovorimo zahtjevima KŠCZ i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde – istakao je  Efendić.

Po riječima ministra zdravstva BPK Goražde Eniza Halilovića, testovi od strane Federalnog štaba civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde dopremljeni su u pravom trenutku.

- Trenutno na stanju imamo oko 310 testova što je za sada dovoljno da pratimo situaciju sa kontaktima. Osobe koje žele da se testiraju moraju najprije dobiti dozvolu od epidemiologa koji u konačnici odlučuje ko će i u koje vrijeme biti testiran. Ohrabruje nas negativan nalaz 21 osobe  koje su jučer testirane, ali i one kao i drugi kontakti i dalje moraju biti disciplinovani kao i svi drugi i poštovati naredbe kriznih štabova i držati se pod zdravstvenim nadzorom – naglasio je Halilović.

Prema planu Federalnog štaba civilne zaštite distribucija neophodnih testova i ostalih sredstava danas je počela prema svim kantonima u Federaciji BiH - naveo je Efendić.  (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo