12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

28.03.2020 / 16:08 KORONAVIRUS - Općina Novi Grad

Gerontološkom centru isporučen kontejner za presvlačenje i dezinfekciju opreme uposlenika

Gerontološkom centru isporučen kontejner za presvlačenje i dezinfekciju opreme uposlenika
Foto: Vijesti.ba
Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo zajedno sa Službom civilne zaštite, svakodnevno provodi mjere i aktivnosti prevencije širenja koronavirusa, a jedna od mjera je i zaštita najosjetljivije kategorije našeg stanovništva, starih i iznemoglih ...

... osoba smještenih u Gerontološkom centru u Nedžarićima.

Ovoj ustanovi, Civilna zaštita isporučila je kontejner za presvlačenje i dezinfekciju odjeće uposlenika. Kontejner ima dovoljno prostora za presvlačenje, tako da će svi uposlenici Centra prilikom svakog dolaska i odlaska s posla, moći radnu odjeću ostaviti na jednoj od polica, koje će se svakodnevno dezinficirati. Time će se uposlenicima omogućiti da prije ulaska i kontakta sa korisnicima, obuku čistu i dezinficiranu opremu. Na taj način pokušava se spriječiti unošenje virusa u same prostorije Gerontološkog centra.

Uzimajući u obzir informacije iz Italije i Francuske, koje govore da su starački domovi najugroženija mjesta kada je u pitanju koronavirus, na ovaj način pokušava se Gerontološki centar zaštititi, jer su stare i iznemogle osobe sa već narušenim zdravljem, najranjivija kategorija stanovništva.

Komandant Štaba civilne zaštite, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da je u Gerontološkom centru, koji se nalazi na prostoru Novog Grada smješteno oko 350 starih i iznemoglih osoba. "Procjenili smo na sjednici Štaba civilne zaštite, da je potrebno izvršiti sve moguće mjere kako bi se taj objekat zaštitio, a ranije smo od ove ustanove imali zahtjeve za pomoć, jer su se, na neki način, osjećali ostavljenim od svih. Nisu imali organiziran prevoz za radnike i nisu tretirani kao zdravstvena ustanova, iako znamo da oni to u velikoj mjeri jesu. Civilna zaštita je organizirala prevoz za uposlenike Gerontološkog centra, koji nemaju drugi način da dođu do posla, a danas je na ulazu u Centar postavljen kontejner za presvlačenje uposlenika“, rekao je načelnik Efendić, ističući da se aktivnosti nastavljaju dok traje pandemija, a najvažnije je zaštiti zdravlje građana.

Melisa Alibašić - Hadžić, direktorica Gerontološkog centra istakla je važnost donacije Civilne zaštite za zaštitu Gerontološkog centra od koronavirusa. „U kontejneru će se svakodnevno vršiti dezinfekcija odjeće i obuće u kojoj uposlenici dolaze na posao. Prilikom dolaska uposlenici će oblačiti opranu, popeglanu i dezinfikovanu odjeću i tek tada će ulaziti u ustanovu, a odlaskom sa posla, u kontejneru će ostavljati odjeću koju su tog dana nosili, kako bi se ona mogla dezinfikovati i pripremiti za naredni dan“, rekla je direktorica Alibašić - Hadžić.
Povjerenici u mjesnim zajednicama

Pored navedenog, u sklopu poduzimanja hitnih mjera zaštite starijih i bolesnih osoba, u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad uvedeni su povjerenici, koji su od ponedjeljka, 23.03.2020. godine, od 9 do 14 sati konstatno na telefonskoj vezi sa građanima koji se javljaju, te prikupljaju podatke o starim osobama kojima je pomoć potrebna. Zadatak povjerenika je i da prikupe spiskove sa imenima ljudi starijih od 65 godina i onima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu izlaziti iz svojih kuća, kako bi im se mogla pružiti adekvatna pomoć.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo