27.03.2020 / 18:06 KORONAVIRUS - Koronavirus

Grad Goražde zatražio pomoć od Vlade FBiH i kompanije Ginex

Grad Goražde zatražio pomoć od Vlade FBiH i kompanije Ginex
Foto: FENA
Gradski štab civilne zaštite Goražde sa današnje sjednice zatražio je od Vlade FBiH hitnu podršku u medicinskoj opremi za suzbijanje širenja koronavirusa u Goraždu.

Od firme namjenske industrije „Ginex“ gradski štab zatražio je da izdvoji 500.000 KM pomoći za  prevazilaženje nastale situacije.

Odlukom gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, Grad Goražde obustavlja naplatu zakupnina za javne površine i poslovne prostore.  Ramović je naveo da je tu odluku donio u cilju olakšanja poslovanja privrednika u tom gradu, koji su pogođeni novonastalom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Odlukom se oslobađaju od plaćanja zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada Goražda svi korisnici obuhvaćeni Naredbom FŠCZ o privremenom obustavljanju pružanja usluga u Federaciji BiH, koja je donesena na sjednici održanoj 17. marta ove godine.

„Budući da korisnici javnih površina i poslovnih prostora obuhvaćeni Naredbom nisu bili u mogućnosti obavljati djelatnost za koju su osnovani, a s ciljem podrške privredi za prevazilaženje krize nastale pandemijom koronavirusa, donio sam ovu odluku kojom se neće naplaćivati zakupnina dok je predmetna naredba na snazi“ - pojasnio je Ramović.

Dodao je da će sve potrebne procedure oko provođenja ove odluke provesti nadležna Služba za finansije, trezor i privredu i Služba za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljene osobe.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo