1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

27.03.2020 / 14:33 KORONAVIRUS - Saznajemo detalje

Nelson s Novalićem, brzo koristiti sve ustavne mehanizme

Nelson s Novalićem, brzo koristiti sve ustavne mehanizme
Foto: Vijesti.ba
Ambasador SAD u BiH Eric Nelson razgovarao je danas s premijerom Federacije BiH Novalićem.

Ambasador Nelson razgovarao je s premijerom FBiH Novalićem o naporima Vade FBiH da brzo suzbije širenje COVID-19 koristeći sva raspoloživa zakonska sredstva. Odgovorne vlade, brze i učinkovite spašavaju živote, napisano je na Twitter nalogu Ambasade SAD.

Kako Vijesti.ba saznaju, stav SAD i OHR-a je da se u ovom vremenu donose brze uredbe sa zakonskom snagom koje su u skladu s Ustavim, a bez sjednica Parlamenta.

Naime, odredba Ustava FBiH gkasi da je Vlada Federacije ovlašćena donositi uredbe sa zakonskom snagom u slučaju opasnosti po zemlju kada Parlament Federacije nije u mogućnosti to učiniti.

Svaka uredba imat će snagu zakona i ne može derogirati prava i slobode utvrđene ovim ustavom.

Svaka uredba prestat će važiti najkasnije istekom tridesetog dana od njenog objavljivanja, s tim da će prestati važiti odmah po ukidanju odlukom Parlamenta ili na kraju desetog dana od njenog objavljivanja, ukoliko je Parlament Federacije u zasjedanju kada je uredba objavljena. Uredba objavljena dok Federacija upotrebljava oružane snage u skladu sa ovim ustavom ostat će na snazi do petog dana slijedeće sjednice Parlamenta Federacije, kada prestaje važiti, osim ako ne bude potvrđena ali ni u kom slučaju neće važiti duže od šest mjeseci. Po isteku roka važenje uredbe se ne može produžavati, uredba se ne može ponovo donositi niti djelimično mijenjati bez odluke Parlamenta Federacije i njegove saglasnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo