27.03.2020 / 09:23 KORONAVIRUS - 56 novih slučajeva

Hrvatska: 551 zaraženi, troje mrtvih, 37 izliječenih

Hrvatska: 551 zaraženi, troje mrtvih, 37 izliječenih
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
U 9 ujutro Stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Izvijestili su kako je u Hrvatskoj potvrđeno 551 slučajeva zaraze koronavirusom. Tri su osobe umrle zbog koronavirusa.

Ravnatelj splitske bolnice otkrio je jutros kako je na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno 44 pozitivnih na koronavirus, prenosi Index.

Beroš o bolesnima

"Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 nvih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosjčena dob je 48,02 godine. $6 posto je žena. Postotak bolesnika izand 60 godina je 25 posto.

Oporavljeno je 37 osoba i nadajmo se da će najveći dio pokazati znakove oporavka.

Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga."

Božinović o radu trgovina

"Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskij poljopivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji pordaju hranu za životinje.

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funckionirali u ovim izvanrednim uvjetima.

Nove odluke stupaju na snagu danas. Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od stožera da su pouzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao moze krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra."

Šef Crvenog križa o volonterima

"Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonterui ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. Molim građane i da ne doživljajau naše volontere kao kurirsku službu".

Markotić o bolesnima

"Osam osoba je na respiratoru. Supruga umrlog leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena"

O propusnicama i kršenju mjera

781 osoba je u kršenju mjera izolacije.

Što se tiče propusnica policija me izvijestila da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotovorenje isprava. To je djelo koje se oviso o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne"

O staračkim domovima i zdravstvu

Svi zdravstveni radnici prije stupanja na svoja radna mjesta mjerit će temperaturu. Što se tiče staračkoh domova dali smo jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove.

"Mi ćemo određene mjere higijene i distanciranja i zabrane pojačati i danas objaviti o čemu se radi", prenosi Index.

Beroš o stanju u zdravstvu

"Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Morma pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne.

Potrebno je da svi, i liječnici primarne zdravstvene zaštite, izvršavaju svoju ulogu".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo