8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.03.2020 / 21:49 KORONAVIRUS - Odluka Štaba CZ

Pogledajte video: Zgrada u Vogošći u izolaciji zbog zaražene žene

Pogledajte video: Zgrada u Vogošći u izolaciji zbog zaražene žene
Foto: Screenshot / Vijesti.ba
Štab civilne zaštite Općine Vogošća saopštio je večeras da je odmah po dobijanju prvih saznanja o tome da je kod jedne stanovnice Vogošće utvrđeno kako je pozitivna na koronavirus održao vanrednu sjednicu i donio hitne mjere kako bi se suzbilo dalje širenje virusa.

Donesena je naredba kojom se stambena zgrada na broju 2 u ulici Samira Gradišića stavlja u potpunu izolaciju počevši od danas. To podrazumijeva da će ulaz i izlaz iz zgrade biti zabranjen svim licima osim zdravstvenih radnika, policijskih službenika i ovlaštenih pripadnika Civilne zaštite.

U toku trajanja izolacije stanarima stambene zgrade u izolaciji sve potrepštine kao što su namirnice i lijekovi bit će dostavljeni putem službi zaštite i spašavanja.

Prema saznanjima dobijenim od Doma zdravlja Vogošća, gospođa kod koje je utvrđeno prisustvo koronavirusa sama se javila i bila u samoizolaciji i nema naznaka da je somoizolaciju prekidala.



Neovisno o tim podacima, poduzimaju se hitre mjere kako bi se utvrdilo da li je i s kim ova žena u tom periodu kontaktirala.

"Koronavirus je naša realnost i ovo je scenario na koji je Štab civilne zaštite Vogošća pripremljen i brzina kojom je reagovao daje razloga za optimizam. U ovom trenutku Štab civilne zaštite Općine Vogošća moli sugrađane da ne podliježu panici koju bi eventualne dezinformacije koje se šire društvenim mrežama mogle izazvati", poručili su iz ovog štaba.

Na kraju su dodali kako je vrijeme za ozbiljnost i odgovornost, pa i za javno izgovorenu ili napisanu riječ.

"Širenje lažnih, nepotpunih i neprovjerenih informacija može samo da nam odmogne u borbi sa virusom. Stoga apelujemo na sve da se suzdrže od širenja takvih vijesti i komentara, odnosno od aktivnosti koje za sobom povlače i svaku vrstu odgovornosti", dodaje se u saopštenju Štaba civilne zaštite Općine Vogošća.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo