23°C
Mostar 23°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

26.03.2020 / 21:38 KORONAVIRUS - Srbija

Premijerka Ana Brnabić i njeni saradnici testirani na koronavirus

Premijerka Ana Brnabić i njeni saradnici testirani na koronavirus
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i svi članovi njenog kabineta testirani su na koronavirus, a kako saznaje “Blic”, zaraženih u neposrednom okruženju premijerke, nema.

Nakon što je otkriveno da je došlo do prvog slučaja zaraze koronavirusom u Vladi Srbije i da je koronavirusom zaražen Branislav Blažić, državni sekretar iz Ministarstva zaštite životne sredine, iz predostrožnosti je donijeta odluka da se cijeli kabinet testira.

- Svima su brisevi uzeti u utorak i srijedu, sačekali smo rezultate u samoizolaciji i tek kada je stigla potvrda da su svi negativni, vratili smo se na posao - kaže izvor “Blic” iz Vlade.

Iako Blažić ne radi u Nemanjinoj 11, već je njegovo Ministarstvo na Novom Beogradu, savjet stručnjaka bio je da se testiraju svi.

- Htjeli smo da izbegnemo svaki mogući rizik i za predsjednicu Vlade, za sve njene saradnike, ali i za ljude sa kojima se oni svakodnevno sastaju - kaže naš sagovornik.

Jedan od testiranih je i Brnabićkin savjetnik za medije Mladen Bašić. On kaže da je svima uzet bris i da su se svi pridržavali preporuka ljekara dok nisu stigli nalazi, prenosi Avaz.

- Radili smo od kuće, telefonom, svi, ukujučujući i predsjednicu Vlade. Tek nakon što su rezultati pokazali da nismo inficirani koronavirusom, vratili smo se na posao - navodi Bašić.

U izolaciji do dobijanja rezultata bila je i premijerka, koja se odmah nakon dobrih vesti, pojavila na kriznom štabu u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

I svi iz Ministarstva zaštite životne sredine koji su bili u kontaktu s Blažićem su poslati u izolaciju, a sam ministar Goran Trivan samo je telefonski kontaktirao s Blažićem i svima ostalima s kojima je državni sekretar kontaktirao lično.

Branislav Blažić je trenutno hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Beogradu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo