°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

26.03.2020 / 16:26 KORONAVIRUS - Koronavirus

Zenička bolnica naložila svojim zaposlenicima izbjegavanje sumnjivih kontakata

Zenička bolnica naložila svojim zaposlenicima izbjegavanje sumnjivih kontakata
Foto: Fena / Vijesti.ba
U cilju efikasnije borbe protiv pandemije koronavirusa te njenog prodora u krug ustanove, Kantonalna bolnica Zenica izdala je danas naredbu kojom svim zaposlenicima nalaže da su dužni izbjegavati svaki sumnjivi kontakt i isti prijavljivati - piše u saopćenju ...

... koje je objavljeno na službenoj internetskoj stranici KBZ-a.

Svaki slučaj zloupotrebe i davanja lažnih informacija, biće prijavljen nadležnim organima te zatražene mjere i protiv radnika bolnice, kao i protiv osoba sa kojima je ostvaren kontakt. Svaki radnik sa sumnjivim kontaktima, obavezan je da se javi nadležnom porodičnom doktoru i epidemiologu nadležne higijensko-epidemiološke službe radi uzimanja epidemiološke anamneze i provođenja daljnjih propisanih procedura.

-Svaki radnik bolnice je dužan da prijavi svaki sumnjivi kontakt drugih osoba, o kojem ima saznanja, kako bi se na vrijeme poduzele potrebne mjere. Zabranjuje se svaki angažman radnika bolnice po bilo kom osnovu i u bilo kom općinskom/gradskom, kantonalnom organu, tijelu ili ustanovi, a bez prethodne saglasnosti direktora bolnice - navodi se u saopćenju

Svako odsustvo sa posla po tom osnovu, bez dobijene saglasnosti, tretirat će se kao povreda radne obaveze.

KBZ je, u cilju jačanja kapaciteta u borbi protiv koronavirusa, otvorila i namjenski žiro-račun kod ASA Banke dd Sarajevo, broj: 1340100000339717, na koji se može izvršiti uplata novčanih donacija, sa naznakom: za nabavku neophodne opreme i materijalnih sredstava u borbi i prevenciji u sprečavanju širenja korona virusa, zbrinjavanju i liječenju oboljelih od korona virusa.

Bolnica napominje kako prihvata i donacije u obliku robe, posebno u vidu zaštitnih sredstava i opreme ili gotovih proizvoda, a danas je jedan respirator donirao i poznati zenički privrednik i sportski radnik Mirsad Čizmo, vlasnik preduzeća RM-LH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo