5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

26.03.2020 / 13:54 KORONAVIRUS - Odbojkaški savez BiH

Sutra odluka o okončanju odbojkaškog prvenstva BiH

Sutra odluka o okončanju odbojkaškog prvenstva BiH
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba
Zbog pandemije virusa korona krovna evropska odbojkaška kuća (CEV) do 15. juna odgodila je sva međunarodna takmičenja.  

Sukladno ovoj odluci i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u 36 evropskih država prekinuta su takmičenja i proglašeni su prvaci, a Odbojkaški savez BiH je među rijetkim savezima zemalja koji još nisu donijele odluku o završetku ili nastavku prvenstva.

- U Federaciji BiH okončano je prvenstvo i proglašeni su prvaci u svim ligama prema trenutnom stanju na tabelama. Odbojkaški savez BiH još nije donio odluku, jer članovi Upravnog odbora iz RS smatraju da prvenstvo treba nastaviti, ali zbog pandemije koronavirusa niko ne može reći kada će to biti moguće. Ako je 36 evropskih asocijacija prekinulo prvenstvo i proglasilo prvake, čudno je da se takva odluka u BiH ne  može donijeti - u razgovoru za Fenu kaže predsjednik OSBiH Alija Fatić.

Podsjetio je da je iz kancelarije OSBiH još prije desetak dana članovima UO upućen dopis kojim je traženo da se izjasne: da se prvenstvo završi, a prvacima proglase trenutni lideri prvenstva, Gacko u ženskoj i Kakanj 78 u muškoj konkurenciji ili da predlože način i vrijeme okončanje šampionata.

- Odluku je trebalo donije u prošli ponedjeljak, ali su članovi UO OSBiH iz RS tražili prologniranje odluke do petka. Sutra ćemo održati telefonsku sjednicu UO i nadam se da ćemo razriješiti sve dileme. Međutim, ako se ni sutra ne bude mogla donijeti odluka o završetku prvenstva i proglašenju Gacka i Kaknja 78 prvacima, onda će se ponuditi izjašnjavanje o prijedlogu da nijedan naš klub ne ide u Evropu - naveo je predsjednik OSBiH.

Dodaje da u ovom trenutku niko ne može garantovati šta će se događati s koronavirusom, što znači da niko ne može predvidjeti kada će se moći nastaviti prvenstvo. Inače, prema kalendaru OSBiH sezona zvanično završava 15. juna.

Fatić kaže da su svi članovi UO iz Federacije BiH saglasni sa završetkom sezone i prijedlogom da se prvacima proglase trenutni lideri prvenstva, Gacko i Kakanj 78. Međutim, očito pojedinim članovima UO iz RS smeta što bi se na ovaj način titule "odrekli" najtrofejniji bh. klubovi, Bimal Jedinstvo i Mladost, oba iz Brčkog.

Valja reći i to da su Gacko i Kakanj 78 u ovogodišnjem šampionati odigrali po 20 utakmica, u prvenstvu i Mini ligi za plasman od 1. do 5. mjesta, a Bimal Jedinstvo i Mladost svega po jednu i to u drugom dijelu prvenstva, s obzirom na to da su u prvom dijelu sezone nastupali u kupovima CEV-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo