16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.03.2020 / 13:30 KORONAVIRUS - Predsjednica Komisije Evropske unije

Von der Leyen: Nijedna zemlja članica EU ne može sama prevazići ovu krizu

Von der Leyen: Nijedna zemlja članica EU ne može sama prevazići ovu krizu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula von der Leyen je, govoreći o pandemiji koronavirusa, poručila kako niti jedna zemlja EU ne može sama prevazići ovu krizu.

U svom govoru na zasjedanju Generalne skupštine Evropskog parlamenta Von der Leyen je podsjetila da bi svaki pojedinac trebao poštovati preporučene mjere držanja distance.

"Ono što je u ovoj borbi jedinstveno jest to što svako od nas ima svoju ulogu. Svako od nas može pomoći. Držanjem distance možemo usporiti širenje virusa. Brojke u posljednjih nekoliko dana pokazale su da možemo smanjiti trend, ali samo ako to svi radimo", poručila je Leyen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetila je kako su mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice kao prvi korak protiv koronavirusa.

"Kriza koja ne poznaje i nema granica ne može se riješiti podizanjem barijera između nas. A to je upravo bio prvi refleks koji su imale mnoge evropske zemlje. To jednostavno nema smisla. Besmisleno je da neke zemlje jednostrano sprečavaju prolazak roba na domaće tržište. Zemlje bi trebale blisko sarađivati ​​u borbi protiv koronavirusa. Nijedna zemlja članica EU ne može sama prevazići ovu krizu ", kazala je Von der Leyen.

Govoreći kako zemlje EU trebaju vjerovati jedne drugima i imati povjerenje, Von der Leyen rekla da se Evropa nalazi na jednom raskršću i da virus ne bi trebao dijeliti zemlje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo