12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.03.2020 / 12:36 KORONAVIRUS - BH-Gas

Snabdijevanje BiH prirodnim gasom bez problema, povećana potrošnja

Snabdijevanje BiH prirodnim gasom bez problema, povećana potrošnja
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Kompanija BH-Gas je saopćila da se snabdijevanje u Bosni i Hercegovini prirodnim gasom odvija bez problema i da se od inopartnera isporučuju potrebne i naručene količine prirodnog gasa.

Istovremeno, BH-Gas je, a u skladu sa potpisanim ugovorima, izvršio avansna plaćanja transporterima prirodnog gasa kroz Mađarsku i Srbiju za april ove godine. Izmirena je i faktura za isporučeni prirodni gas za  februar ove godine, te su se time stekle pretpostavke za nastavak urednog snabdijevanja prirodnim gasom svih potrošača. 

- Ono što se može primjetiti je to da je potrošnja prirodnog gasa zadnjih dana povećana i da je bez obzira na pad privrednih aktivnosti gotovo vraćena na nivo koji je karakterističan za ovo doba godine - navode iz BH-gasa.

U vezi sa time, a koliko je to moguće u situaciji pandemije koronavirusa i s obzirom da se radi o uvoznom energentu, iz BH-gasa su uputili molbu da svi privredni subjekati i distributivne kompanije poštuju rokove plaćanja.

-  Ne želimo da se ova molbu ili apel pogrešno shvati, ali kao i kod nafte, prirodni gas je uvozni energent i obaveza plaćanja je uslov sigurnosti snabdijevanja. Razumijemo odluku koja je donesena vezano za plaćanja obaveza osobama iznad 65 godina i svoje poslovanje (sve resurse ćemo staviti u funkciju redovnog izmirenja obaveza) ćemo prilagoditi toj olakšici za penzionere. BH-Gas sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer niti jedan partner nije dao olakšice za plaćanja, a niti imamo bilo kakvih najava u vezi sa time - dodali su iz BH-Gasa.

Kako sezona grijanja još traje i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, ne samo u vezi izmirenja obaveza, služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te iz ove kompanije napominju da čine sve što je potrebno da svi potrošači budu uredno snabdijeveni prirodnim gasom.

- U slučaju da bilo ko primjeti bilo kakve nepravilnosti u snabdijevanju prirodnim gasom ili nešto uoči dužinom trase gasovoda što može uticati na ispravnost ili uredan rad gasnog sistema, molimo da kontaktira BH-Gasa na telefone 033 724-220 i 061 170 678 - saopćeno je iz ove kompanije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo