7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

26.03.2020 / 12:32 KORONAVIRUS - Bez konkretnog odgovora

Pitali smo koliko FBiH ima testova, Pehar nije rekao broj: Dovoljno!?

Pitali smo koliko FBiH ima testova, Pehar nije rekao broj: Dovoljno!?
Davor Pehar / FENA

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite obratili su se javnosti s novim podacim o epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Javnosti su se obratili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar i predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Sanela Pašić.

Odgovarajući na pitanje Vijesti.ba - koliko testova u ovom trenutku Federacija BiH ima na raspolaganju?, Pehar je odgovorio - dovoljno. Dodao je da danas stiže 1.500 novih testova.

Rekao je da će nakon što stignu biti distribuirani širom FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo je još rekao da je u odnosu na posljednji izvještaj do jutros je testirano novih 18 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod pet osoba. Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda.

"U FBiH je do danas testirano ukupno 517 osoba, a u HNK - 26, u KS - 9, ZDK - 8, ZHK - 7, USK - 6, BPK - 4, Posavski kanton - 1 i SBK - 1. Tuzlanski kanton i Kanton 10 nisu prijavile pozitivne slučajeve", rekao je Pehar i dodao da je vše od 30 hiljada ljudi je pod nadzorom.

Naglasio je da su sljedeće 2-3 sedmice ključne u razvoju situacije na prostoru FBiH.

Na pitanje kada će početi strategije masovnijeg testiranja, Pehar je odgovorio da to nije nova strategija.

- Ulazimo u fazu kada očekujemo veću pojavu lokalne transmisije i taj momenat će biti preloman i on će promijeniti strategiju da testiramo više. Ići ćemo u široko testiranje tako da ćemo moći lakše pratiti razvoj epidemiološke situacije u FBiH i sukladno tome predlagati mjere da se to stanje drži pod kontrolom, rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo