8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

25.03.2020 / 20:36 KORONAVIRUS - 14 umrlih

U Poljskoj broj zaraženih koronavirusom veći od 1000

U Poljskoj broj zaraženih koronavirusom  veći od 1000
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Poljska ima 1.031 potvrđenih zaraženih koronavirusom i 14 umrlih, objavilo je u srijedu poljsko ministarstvo zdravstva, no vlada za sada ne odustaje od odgode predsjedničkih izbora u svibnju, pišu agencije.

Poljska vlada objavila je ranije u ožujku da će produljiti mjere zavaranja škola, društvrenih ustavnova poput kazališta i kina do Uskrsa, piše Reutesr.

Gotovo dva od tri Poljaka prema anketi objavljenoj u srijedu žele da predsjednički izbori predviđeni 10. svibnja budu odgođeni zbog pandemije, no vladajuća stranka PiS i predsjednik kojemu istječe mandat zasad ne odustaju

Za odgodu izbora je 72 posto ispitanika, prema anketi Instituta Ibris, prenosi agencija AFP.

Bivši premijer Donald Tusk, danas čelnik Europske pučke stranke, rekao je u jednom intervjuu da bi samo "luđak ili kriminalac" mogao predložiti ljudima da idu glasati u svibnju.

Prema anketi Ibris, gotovo polovica (43 posto) birača konzervativne nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) skloni su odgodi izbora.

No predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski i poljski predsjednik Andrzej Duda koji se natječe za drugi mandat te premijer Mateusz Morawiecki ne žele odgodu.

Komentatori drže da vladajući konzervativci koji su na vlasti računaju baš na scenarij otežanih okolnosti kako bi ojačali izglede Andrzeja Dude koji sada vodi, a odgoda izbora do jeseni možda mu ne bi išla u prilog.

PiS svoju popularnost koja iznosi oko 40 posto prema anketama, ima zahvaliti uvelike svojoj velikodušnoj socijalnoj politici. Za šest mjeseci, kada gospodarske posljedice pandemije naruše gospodarstvo, ta bi se prednost mogla istopiti, smatraju analitičari.



(Vijesti.ba / Hina )

Izdvajamo