13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 18:20 KORONAVIRUS - Smanjuje se broj zaraženih

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi
Foto: EPA - Vijesti.ba

Italijanske vlasti danas su izvijestile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 683 osobe, što je manje nego jučer.

U posljednja 24 sata zaraženo je još 5210 ljudi, što je nešto manje nego jučer. Ukupno je pozitivno 74.386 osoba. U posljednja 24 sata izliječeno je 1036 ljudi, a ukupno njih 9362.

Ukupno je u Italiji od pojave Covida-19 umrlo 7503 ljudi, a od toga 33 liječnika.

U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je kritično.

Šef civilnog stožera u Italiji ima temperaturu, u izolaciji je.

Broj novozaraženih ipak se smanjuje

Italija je jučer dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koje su počele primjenjivati i druge države, s velikim gospodarskim gubicima.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja donijeli ploda. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci.

Jučerašnjih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije - njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza jučer je narastao samo za osam posto, jednako koliko i u ponedjeljak i najmanje otkad je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj.

Mjere počinju imati utjecaja

"Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna počinju imati utjecaja", rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica, prije no što su objavljeni podaci za utorak.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to točnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici vjeruju kako države poput Španjolske i Francuske prate talijanski scenarij, sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana.

Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo