8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

25.03.2020 / 14:51 KORONAVIRUS - Josep Borrell Fontelles

Zbog koronavirusa radikalno proširiti naučnu saradnju

Zbog koronavirusa radikalno proširiti naučnu saradnju
Josep Borrell Fontelles / Vijesti.ba
Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell Fontelles upozorio je da su globalnoj pandemiji potrebna "globalna rješenja i da EU mora biti u središtu borbe".

- U krizi, ljudski instinkt često se okreće ka unutra, zatvaraju se granice i brine se za sebe. Iako je razumljivo, ovakav stav je poražavajući. Hitna situacija u vezi sa COVID-19 ne može se riješiti unutar jedne zemlje. To jednostavno znači da ćemo se svi duže boriti s većim ljudskim i ekonomskim gubicima. Umjesto toga, trebamo raditi na radikalnom proširenju međunarodne saradnje između naučnika, ekonomista i kreatora politika. U UN-u, Svjetskoj zdravstvenoj organizciji i MMF-u. U okvirima G7 i G20 i drugim internacionalnim forumima. Objedinjavanjem resursa u liječenju i pronalasku vakcine - poručio je na blogu visoki predstavnik EU.

Smatra da je kriza u vezi koronavirusa „nalik na rat“ pošto zahtijeva mobilizaciju i usmjeravanje resursa na neviđenom nivou.

- Solidarnost između zemalja i spremnost na žrtvu za opšte dobro su presudni. Samo udruživanjem i saradnjom preko granica možemo pobijediti virus i obuzdati njegove posljedice - a EU tu ima centralnu ulogu. To je bio jasan i jedinstven stav ministara vanjskih poslova EU kada smo 23. marta razgovarali o krizi putem video veze - napisao je.

Kaže da je od vitalnog značaja da "EU pokaže da je to Unija koja štiti i da solidarnost nije prazna fraza".

Nakon prvog talasa u kojem su državne vlasti imale centralnu poziciju, sada, po njegovim riječima, EU izlazi na vidjelo zajedničkim akcijama u svim pravcima na kojima su je države članice ovlastile da djeluje "zajedničkom nabavkom vitalne medicinske opreme, zajedničkim ekonomskim podsticajima i neophodnim ublažavanjem pravila o fiskalnoj i državnoj pomoći".

- Pored toga, uloga EU sadrži i značajnu vanjsku komponentu. Mi pomažemo državama članicama u njihovim konzularnim naporima, pomažući da se Evropljani koji su širom svijeta vrate kući. Na primjer, protekle sedmice, zajednički napori u Maroku omogućili su repatrijaciju oko 30.000 građana EU. Još mnogo toga ostaje da se uradi. U svijetu se oko 100.000 evropskih putnika prijavilo u lokalnim ambasadama ili konzulatima, ali stvarna brojka onih koji bi trebalo da se vrati kući je mnogo viši - naveo je Borrell Fontelles.

On je u kontaktu s partnerima širom svijeta, iz Azije, Latinske Amerike i Afrike, kako bih pomogao u izgradnji koordinisanog međunarodnog odgovora u vezi koronavirusa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo