16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.03.2020 / 14:02 KORONAVIRUS - Pilav potvrdila

Tek se zatvara firma u kojoj je radila preminula žena, u KS "solidan" broj testova

Tek se zatvara firma u kojoj je radila preminula žena, u KS "solidan" broj testova
Aida Pilav / Vijesti.ba
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav objavila je da trenutno u KS ima 1.633 osobe kojima je određena mjera izolacije.

U posljednjih 48 sati zabilježen podatak o 207 osoba koje su izašle iz izolacije na preporučen način.

- Mi imamo još dvije potvrde od sinoć, od kojih je jedna bila postportem, od jedne naše sugrađanke koja je nažalost preminula. U posljednjih 48 sati su se povećala epideomiološka žarišta, što znači da već imamo otvorenih četiri ili pet klastera – izjavila je Pilav.

Epidemiolozi u KS, poručila je, rade klasterisanje i povećavaju broj kontakata, a kazala je da je posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster.

- Radi se o jednoj privatnoj kompaniji koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije. Naši epidemiolozi sada ubrzano rade na tome. Ovo je scenarij koji smo mi očekivali – kazala je Pilav.

- U toku je nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju u narednih nekoliko sati. Važno je napomenuti da su u današnjim testiranjima kontakti u vezi s nekoliko klastera koje pratimo – izjavila je Pilav.

Dodala je da je sklopljen ugovor sa mikrobiološkom laboratorijom, u kojoj će se koristiti prostor, aparati i kadar.

- Imamo solidan broj testova, što bi nam moglo pomoći da u narednom periodu idemo sa intezivnijim testiranjem kontakata. To je stvar koju smo mi ovih dana zagovarali i danas praktično riješili – kazala je Pilav.

Naglasila je da trenutno u KS nema hospitaliziranih pacijenata u vezi s koronavirusom, te da se očekuje nova pošiljka testova.

- Kada dođe odgovarajući kontingent testova, prelazimo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija u svim zemljama, shodno tome se mijenja strategija testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja. To se obično dešava kada se u zemlji nađe nekoliko klastera, odnosno nekoliko žarišta, kao što je sad situacija u KS. Mi smo bili spremni za tu situaciju – najavila je predsjednica Kriznog štaba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo