4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.03.2020 / 12:51 KORONAVIRUS - Dva evropska giganta

Modni brendovi preusmjeravaju proizvodnju na izradu zaštitnih maski

Modni brendovi preusmjeravaju proizvodnju na izradu zaštitnih maski
Foto: Vijesti.ba
Dva evropska giganta modne industrije H&M i Inditex (Zarina matična kompanija) preusmjeriće dio svoje proizvodnje kako bi proizveli zaštitne maske.

U ovu priču uključio se i francuski konglomerat Kering, objavivši da će njegova 2 brenda Balenciaga i Yves Saint Laurent pokrenuti izradu Covid-19 maski.

Grupacija je također nabavila 3 miliona kineskih maski za potrebe francuskih zdravstvenih radnika, dok će njihov najveći brend Gucci donirati 1.1 milion maski za zdravstvene radnike u Italiji.

LVMH grupacija koja u svom sastavu ima brendove kao što su Louis Vuitton i Dior također će nabaviti 40 miliona maski iz Kine u naredne četiri sedmice.



U Italiji koja je sada najviše pogođena pandemijom, Prada je počela izradu 80.000 medicinskih uniformi i 110.000 maski za regiju Toskane.

Nisu svi heroji samo poznate firme, tekstilna kompanija Miroglio Group koja posluje u Piedmont regionu Italije, prošle sedmice je isporučila 10.000 higijenskih pamučnih maski koje je moguće prati i koristiti više puta. Iz kompanije su najavili da će u narednoj sedmici pokušati proizvesti 600.000 primjeraka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo