1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 12:31 KORONAVIRUS - Sastanak u Sarajevu

Mitrović i Radončić razgovarali s ambasadorom Hrvatske

Mitrović i Radončić razgovarali s ambasadorom Hrvatske
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak s ambasadorom ...

... Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Razgovarano je o načinu bržeg prometa roba, jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva – saopoćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se organiziraju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Šamac, Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta roba.

Također, ukazano je na potrebu da se kamioni koju idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prijelaze, a ne samo tri spomenuta, kako se ne bi stvarala gužva na prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport.

Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prijelaz posebno, a činit će ih predstavnici graničnih policija, carina, te fito i veterinarskih službi iz obje države.

Ovom prilikom razgovarano je i o tzv. zelenom koridoru EU za transport roba koji prolazi i kroz našu zemlju te o tome kako da BiH što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci – navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo