9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.03.2020 / 11:12 KORONAVIRUS - Jednoglasna odluka

Poslodavci u Sloveniji plaćat će radnicima na čekanju najmanje 80 posto plate

Poslodavci u Sloveniji plaćat će radnicima na čekanju najmanje 80 posto plate
Foto: Ilustracija
Slovenački poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući "na čekanje" moraće da im isplaćuju naknadu od najmanje 80 POSTO prosječne plate u prethodna tri mjeseca, a 40 posto tog iznosa će obezbjediti država, predložila je Vlada Slovenije.

Takvo interventno rješenje predloženo zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa na privredu, prihvatio je parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem nedjelje u sklopu paketa pomoći privredi, prenijela je Hina.

Radnik će na takvo čekanje moći da bude upućen na najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencije države po tom osnovu mogu da ostvare samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu da računaju poslodavci koji su poreski dužnici ili su u postupku insolventnosti. Na naknadu od 80 posto prosječne plate dok su kod kuće imaju pravo i radnici koji moraju u izolaciju jer im je određen karantin, ali u njihovom slučaju taj trošak u cijelosti pokriva država.

Olakšice će biti priznate poslodavcima koji zbog pada narudžbi i proizvodnje moraju da pošalju na čekanje trećinu ili više zaposlenih, ali i malim te, mikropreduzećima sa jednim ili nekolicinom zaposlenih.

Riječ je o približno 110.000 firmi koje djeluju po principu "samozapošljavanja", a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim djelatnostima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo