10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 11:08 KORONAVIRUS - COVID-19

U Crnoj Gori 52 osobe zaražene, cijela općina Tuzi u karanteni

U Crnoj Gori 52 osobe zaražene, cijela općina Tuzi u karanteni
Foto: Ilustracija
Broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori u srijedu ujutro porastao je na 52, nakon što je tijekom noći potvrđeno novih pet slučajeva, a najozbiljnija je situacija je u općini Tuzi, blizu Podgorice, gdje je jučer potvrđeno 15 slučajeva zaraze koronavirusom.

U Kliničkom centru Crne Gore liječi se deset pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa covid-19, od čega su dvoje priključeni na terapiju kisikom, ali nitko nije na respiratoru.

 Jutros su u Crnoj Gori na snagu stupile nove mjere koje je donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, a kojima se zabranjuje prisustvo i zadržavanje više od dvije osobe zajedno na otvorenom javnom mjestu. Trgovinama i ljekarnama je naloženo skraćenje radnog vremena do 18 sati, a kioscima do 15 sati, dok su starije osobe i kronični bolesnici pozvani da bez velike potrebe ne napuštaju objekte stanovanja.

 Crnogorska Uprava policije je kazneno procesuirala 79 osoba zbog kršenje naredbi koje su donesene u cilju sprječavanja širenja zarazne bolesti, a među njima je i zapovjednik Mornarice Crne Gore Vesko Tomanović, jer se nije pridržavao obaveznih mjera o samoizolaciji te je uz pratnju policije odveden u karantenu. Kako prenose crnogorski mediji, ministar obrane Predrag Bošković će u najskorijem roku inicirati njegovu smjenu.  

 U karanteni je i cijela općina Tuzi s 12 tisuća stanovnika, u kojoj je jučer potvrđeno 15 slučajeva zaraze koronavirusom. Stanovnicima je zabranjeno kretanje, a policija od sinoć kontrolira ulazak i izlazak iz te općine.  

 "Prekida se svako kretanje građana, snabdijevanje hitnih potreba provodit će volonteri općine, a idućih dana obavit će se testiranje svih osoba koje su bile u kontaktu s osobama koje su zaražene virusom", priopćio je Općinski štab za izvanredne situacije, uz poruku građanima da moraju biti disciplinirani.

 Potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović, koji predvodi Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti, objavljujući podatke o zaraženima u Tuzima, kasno sinoć je rekao da je "počela borba za Tuzi i za cijelu Crnu Goru".  

 Općina Tuzi najmlađa je općina u Crnoj Gori, koja je taj status stekla krajem 2018. godine, dok je njeno stanovništvo većinom albansko i bošnjačko. Do tada su Tuzi bile dio Podgorice, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo