14°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

24.03.2020 / 21:05 KORONAVIRUS - Komesar EU

Džaferović od Varhelyija tražio pomoć u nabavci medicinske opreme

Džaferović od Varhelyija tražio pomoć u nabavci medicinske opreme
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem.

U telefonskom razgovoru predsjedavajući Džaferović informirao je komesara Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i kapacitetima zdravstvenog sistema.

Predsjedavajući Džaferović naglasio je da Bosna i Hercegovina poduzima odlučne mjere na sprječavanju širenja korona virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih koje se poduzimaju u zemljama u okruženju i Evropi.

Posebno je istaknuo potrebu naše zemlje za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Komesar Varhelyi informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 miliona eura za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Varhelyi je pozvao Bosnu i Hercegovini da se, iako nije članica, pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica Evropske unije za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini. Dodao je da će Evropska unija osigurati i transport opreme do naše zemlje.

Komesar Varhelyi je naglasio i da će Evropska unija učiniti dodatne napore kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u nabavci neophodne medicinske opreme.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je komesaru Varhelyiju za odobrena sredstva i poziv da Bosna i Hercegovina zajedno sa zemljama EU učestvuje u nabavci opreme.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije korona virusa najvažniji prioritet.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo