6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

24.03.2020 / 14:31 KORONAVIRUS - Stručnjaci tvrde

Vlažna sluznica može pomoći u zaštiti od korona virusa

Vlažna sluznica može pomoći u zaštiti od korona virusa
Foto: Ilustracija
Ljudska sluznica unutar usta, nosa, dišnih puteva i očiju može kao membrana pomoći u zaštiti od korona virusa, ali je treba održavati vlažnom, smatra molekularni biolog Gordan Lauc pozivajući se na svoje iskustvo i niz naučnih radova.

"To je jednostavan trik koji će vašim glikanima pomoći da vas zaštite od bolesti Covid-19", ističe Lauc.

U obzir uzeti uzimati vlažnost u grijanim prostorima

Najnoviji tekst "Sezonalnost respiratornih virusnih infekcija", objavljen 16. marta u časopisu Annual Review of Virology, čiji su autori Miyu Moriyama, Walter J. Hugentobler i Akiko Iwasaki, stručnjaci sa Sveučilišta Yale i Medicinskog Instituta Chevy Chase u Marylandu, SAD, te Sveučilišta u Zürichu, snažno podržava tu tvrdnju.

U radu naglašavaju da je osim vanjske vlage jako važno u obzir uzimati vlažnost u grijanim prostorima. Veliko istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da je u sezoni grijanja relativna vlažnost zraka u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa, pa taj podatak smatraju jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter.

"Do prijenosa virusa, naravno, dolazi i u vlažnim i toplim uvjetima, no tada prijenos ne ide primarno preko zraka, već predmetima i na druge načine", dodaje Lauc.

"Ranija epidemiološka studija u 100 kineskih gradova pokazala je da svaki stepen smanjenja relativne vlažnosti povećava indeks transmisije Covid-19 za 0.02 posto. To je u skladu s pokusima provedenim na životinjama koji su pokazali da podizanje vlažnosti s 20 posto na 50 posto može prepoloviti transmisiju virusa gripe", kaže Lauc.

Suhi zrak isušuje barijeru protiv virusa

Problem je sa suhim zrakom što isušuje mukoznu barijeru koja je naša primarna linija obrane od virusnih infekcija. U normalnim uvjetima mukozna barijera funkcionira kao mreža koja lovi viruse i izbacuje ih van iz našeg respiratornog trakta.

Ako duže vrijeme udišemo suhi zrak, ta barijera se isušuje i postaje nefunkcionalna pa virusi dobivaju pristup našim stanicama i mogu nas inficirati.

Ova mjera se često zaboravlja u borbi s korona virusom dok se uglavnom ističu izbjegavanja socijalnih kontakata i često pranje ruku.

"Virus nije jako smrtonosan, ali se brzo širi i može uzrokovati kolaps zdravstvenog sustava, čak i u razvijenim zemljama poput Italije. Stoga se moramo potruditi da usporimo njegovo širenje kako bi se ljudi koji zahtijevaju bolničku skrb zarazili u širem vremenskom roku", ističe Lauc.

Apsolutna vlaga jako ovisi o temperaturi, pa svaki put kada otvorimo prozore zimi gubimo 1-2 litre vode iz prosječne prostorije. Srećom, to se može lako popraviti korištenjem različitih ovlaživača ili isparavanjem kipuće vode.

"Međutim, važno je napomenuti da je potrebno isparavati najmanje 3-4 litre vode dnevno da bi se dosegla vlažnost zraka od oko 50 posto", napominje Lauc.

Virusi su naš vječni neprijatelj, dosad smo izgubili nekoliko bitaka, ali još uvijek pobjeđujemo u tom ratu i preživjet ćemo i ovu epidemiju. Dva glavna oružja u našem arsenalu za "rat protiv virusa" su imunološki sustav i glikani.

"Većina interakcija između nas i patogena uključuje glikane, a razlike između između glikana omogućila je "urođenu zaštitu krda". No, da bi ta barijera bila učinkovita, mora održavati stalan protok sluzi", kaže Lauc.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo