4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

24.03.2020 / 13:22 KORONAVIRUS - Porodica u karantinu

Namirnice koje obavezno treba da imate u kući

Namirnice koje obavezno treba da imate u kući
Foto: Ilustracija
Život u karantinu ne znamo koliko će dugo trajati. Svaka zemlja prolazi kroz različitu fazu. U ovoj situaciji potrebno je obezbjediti određenu količinu namirnica za porodicu. Preporuka vlasti je ipak da nema potrebe za nagomilavanjem i pretjerivanjem.

Stoga prije nego što odete u nabavku pripremite spisak namirnica, sa fokusom na rok trajanja proizvoda i nutritivnu vrijednost. A ovo su namirnice koje bi svakako trebali da imate.

Konzervirana hrana

Sardina, tunjevina, kao i razno povrće mogu da se pronađu u konzervama ili u teglama. Proteini koji se nalaze u sardinama i tunjevini se i inače preporučuju u sklopu pravilne ishrane. Ono što je mana konzervirane hrane je što može da sadrži veću količinu soli. Zbog toga bi ove namirnice prije upotrebe trebalo iscjediti a neke i isprati vodom.

Žitarice i integralna riža

Ugljeni hidrati iz riže, tjestenine i drugih proizvoda od žita predstavljaju ključ zdrave i izbalansirane ishrane. Najbolje je da birate onu koja je integralna jer sadrži biljna vlakna u sebi. Ukoliko ih kombinujete sa mahunarkama dobijate kompletan izvor biljnih proteina.

Zamrznuto povrće

Generalna preporuka glasi da se kada god je to moguće jede svježe i sirovo povrće i voće, ipak u ovakvim situacijama važno je prilagoditi se. Iako se preporučuje izbegavanje kupovine zamrznutog povrća, kupujte ga bez brige. Kompanije koje zamrzavaju povrće i voće rade to pod tačno određenim uslovima radi očuvanja velikog procenta minerala i vitamina.

Plodovi se ubiru kada su savršeno zreli i u veoma kratkom vremenskom roku zamrzavaju. Važno je napomenuti da se zamrzavaju na veoma niskoj temperaturi tokom kratkog vremena. Na taj način se stvaraju sitni kristali leda u plodu, koji ne razaraju njenu strukturu. Međutim, u ovim kriznim situacijama možete i sami da zamrznete povrće i tako porodici obezbjedite raznovrsnu ishranu.

Suho i zaleđeno voće

U prodavnicama na svu sreću, skoro cijele godine možete pronaći zaleđeno bobičasto voće. Ono je naročito važno kod podizanja imuniteta jer je bogat izvor antioksidansa. Suvo voće je takođe bogato antioksidansima ali treba povesti računa da li je i ušećereno. Ako jeste, onda je potrebno povesti računa o količini ili ga potopiti u vodu te tako otkloniti veću količinu dodanog šećera. Ukoliko koristite kompote i ovdje možete povesti računa da li ima dodanog šećera ili ne, ako ga ima onda je najbolje sok prosuti i pojesti samo voće.

Mahunarke

Kada se spomenu mahunarke tu se misli na pasulj, sočivo i leblebiju koji se pronalaze u suvom stanju, kao i mahune i grašak što koji su u ovom periodu uglavnom u zamrznutom stanju.

Jaja, meso i mliječni proizvodi

Kada je u pitanju nutritivna vrijednost neke namirnice, jaje predstavlja punovrijednu namirnicu. Ako je moguće, držite jaja u frižideru radi dužeg čuvanja. Isto tako možete i da skuvate određenu količinu jaja koju ćete čuvati u frižideru.

Kada je meso u pitanju ono se čuva zamrzavanjem. Ono koje je mljeveno, sitno sjeckano ili masno treba prvo upotrebiti.

Mlijeko može duže vrijeme da stoji. Kada se prave manje zalihe, na nedjeljnom nivou, onda slobodno birajte kiselo mlijeko i jogurt jer imaju duži rok trajanja. Tvrdi sirevi su idealni za dugotrajno čuvanje a bijeli se ipak čuvaju kraće.

SAVJET PLUS

Djeca, kao i većina roditelja su sada u kući 24 sata dnevno. Iako je aktuelna "online" škola još uvijek svi zajedno imaju dosta više slobodnog vremena. Kada završi igra, pospremi kuća po hiljaditi put, ili pročita neki list knjige (ako je moguće pored djece), ostaje dosada.

Kada dosada nastupi, uglavnom se svi okrenu hrani. Da bi ipak spriječili nagomilavanje masnih naslaga usljed smanjene potrošnje energije, važno je da kuhinja ne bude puna višestruko prerađenih proizvoda.

Ako se dosada ipak ne pobjedi fizičkom ili umnom aktivnošću te ipak pohita u kuhinju, bolje je napuniti je voćem ili povrćem, svježim, sirovim, suvim ili smrznutim. Voće i povrće ne samo da čuva od viška kilograma nego jača i imunitet.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo