7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

24.03.2020 / 12:58 KORONAVIRUS - Zvanično potvrđeno

Druga žrtva virusa u BiH: Muškarac iz Konjica preminuo u Mostaru

Druga žrtva virusa u BiH: Muškarac iz Konjica preminuo u Mostaru
Foto: Vijesti.ba
Građanin Konjica, starosti 53 godine preminuo je na Odjelu za Covid 19 u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Potvrđeno je ovo na konferenciji za medije Kriznog štaba u HNK-a.

Doktor Nermin Avdić govoreći o ovom slučaju rekao je da nije upoznat sa njegovom anamnezom, jer ju nije lično preuzeo, ali je potvrdio da je osoba iz Konjica u subotu prebačena na liječenje u Mostar.

- Imao je jaku upalu pluća sa obje strane, rekao je Avdić.

Ovo je drugi smrtni slučaj od koronavirusa u BiH, nakon što je prije nekoliko dana preminula žena iz Bihaća. Radi se o vozaču u preduzeću Igman Konjic.

U teškom stanju je i prvozaraženi, za koga je doktor Avdić rekao kako dosad nije imao problema sa zdravljem, te da je u djetinjstvu imao probleme sa bronhitisom. Nije isključio mogućnost ni novog klastera u Mostaru, nakon što je jučer potvrđen novi slučaj u ovom gradu, koji navodno nema veze sa prvozaraženim.

- Ne možemo o tome govoriti dok sve dobro ne ispitamo. Dva epidemiologa su na terenu i rade. Uzimaju se ankete, ide se u dva pravca, dodao je Avdić, potvrdivši da su trenutno 22 slučaja oboljenja na području HNK-a. Niko od novozaraženih nije na respiratoru.

Doktorica Maja Ostojić iz Odjela za mikrobiologiju SKB-a podsjetila je da je testiranje na Covid počelo vrlo rano, da te od 28. februara do danas urađeno ukupno 165 testova, te da su dosad 23 bila pozitivna (u SKB gravitiraju i drugi kantoni). Iz Kriznog štaba je potvrđeno da je sinoć po prvi put prekršen policijski sat, te da je zabilježeno jedno remećenje javnog reda i mira.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo