14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

24.03.2020 / 12:48 KORONAVIRUS - Bundesliga

Brojni nogometaši u Njemačkoj pristali na smanjenje plaća da bi klubovi opstali

Brojni nogometaši u Njemačkoj pristali na smanjenje plaća da bi klubovi opstali
Foto: Vijesti.ba
Brojni nogometaši njemačkih klubova u jeku pandemije koronavirusa pristali su na smanjenje plaća kako bi klubovi opstali u teškim vremenima za sport, prenosi njemački Bild.

Klubovi gube milione zbog prekida liga i međunarodnih takmičenja, međutim, mnogi nogometaši su pristali da pomognu svojim poslodavcima u teškim vremenima. Samo u Bayernu iz Munchena, gdje su u prošloj sezoni na plaće potrošili više od 336 miliona eura, nogometaši su pristali na 20 postotno sniženje plaća.
 
Prije Bavaraca na takav potez pristali su igrači Borussije Mönchengladbach, Werdera iz Bremena, gdje su sniženje predložili sami igrači, te u Schalkeu 04 iz Gelsenkirchena.

Pregovori su u toku u redovima Borussije iz Dortmunda, gdje je trener Lucien Favre sam predložio sniženje dohodaka, a klub predlaže 20 postotno smanjenje plaća ukoliko se utakmice ne budu igrale, odnosno deset postotno sniženje ako se sezona nastavi bez pristustva gledalaca.

Dogovor o sniženju plaća u Bayeru iz Leverkuzena potvrdio je menadžer tog kluba Rudi Völler, koji vjeruje da jedan od ciljeva Bundeslige mora biti odigravanje sezone do kraja, ali ističe da odluku trebaju donijeti zdravstveni radnici i politika.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo