8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.03.2020 / 10:33 KORONAVIRUS - Od 25. do 31. marta

Đaci u ZDK-u koji se obrazuju na bosanskom jeziku sutra idu na proljetni raspust

Đaci u ZDK-u koji se obrazuju na bosanskom jeziku sutra idu na proljetni raspust
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dalo je instrukciju da se od 25. do 31. marta na području tog kantona realizira proljetni raspust za osnovce i srednjoškolce pa se u tom periodu neće realizirati ni konsultativna nastava uz primjenu ...

... informaciono-komunikacijskih tehnologija - potvrdio je za Fenu resorni ministar Spahija Kozlić.

-Na raspust u ovom terminu neće sve škole, odnosno ovo je termin za škole koje izvode nastavu po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku. Škole koje izvode nastavu prema Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, na proljetni odmor idu od 9. do 14. aprila, odnosno za vrijeme uskršnjih blagdana - istakao je ministar Kozlić, napomenuvši da u tom kantonu ukupno ima 67 osnovnih i 35 srednjih škola.  

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nakon što je zbog pandemije koronavirusa 12. marta do daljnjeg prekinulo nastavni proces, već sutradan je naložilo da se od 16. marta nastavni proces u tom kantonu nastavlja realizirati uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija.  

-Odlučili smo se realizirati jednosedmični proljetni raspust, koji se nalazi i u našem godišnjem nastavnom planu i programu. Na ovaj će način djeca ponovo ostati kod kuća, ali će se malo odmoriti od ove situacije. Nastavnici će se također odmoriti, a nakon okončanja raspusta odlučit ćemo šta dalje - kaže ministar Kozlić.

Nakon proljetnog raspusta odlučit će se, najavljuje on, kada će biti okončana školska godina u tom kantonu.

-Možda će trebati nadoknaditi samo određene vidove nastave, ali školska godina će biti okončana i svima će biti priznata - podvukao je Kozlić.

Škole su, ističe, dobro reagirale i snašle se te su pokazale i veliki entuzijazam u primjeni "različitih vidova komunikacije i platformi“ u konsultativnom nastavnom procesu, koji se uspješno realizira u svim školama.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo