6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

23.03.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Osvrt Vijesti.ba

Procesuirati Ivana Jozića, svim "jozićima" za nauk

Procesuirati Ivana Jozića, svim "jozićima" za nauk
Ivan Jozić / Vijesti.ba
Cijeli svijet trenutno vodi borbu protiv koronavirusa čiji se kraj ne nazire, niti bilo ko može dati tačnu procjenu kad bi borba protiv nevidljivog neprijatelja mogla biti dobijena.

Za to vrijeme nacionalističke snage i neprijatelji države BiH nastavljaju svoju svakodnevnu bitku na razgradnji države.

Ivan Jozić, komandant Kriznog štaba Kantona 10, koji još uvijek zovu „hercegbosanskim“ kantonom uprkos odluci Ustavnog suda da je taj naziv antiustavan, donio je odluku o zabrani ulaska državljanima BiH na teritoriju ovog kantona!?

Takva antidržavna odluka navela je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da podnese krivičnu prijavu protiv Jozića. Reagovao je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je kazao kako je to atak na državu i mora se spriječiti.

Dan kasnije Kanton 10 je promijenio odluku, ali je ministar Radončić, sasvim opravdano, ostao pri odluci da podnese krivičnu prijavu protiv Jozića. Jer Jozić nije promijenio odluku zato što smatra da je pogriješio ili napravio lapsus, već zbog toga što se prepao krivične odgovornosti.

Samo naivni mogu povjerovati da je Jozić slučajno pogriješio. Jozić je zapravo mislio da će njegova odluka proći nezapaženo u trenucima kada se cijeli svijet bavi koronavirusom, pa je odlučio udariti na državu kad je mislio da je naslabija. Međutim, prevario se žestoko.

Uprkos krizi s kojom se suočava ovih dana, država je pokazala svoju budnost, i ne smije se na ovome stati, već se predmet protiv Jozića mora voditi do kraja.

Krivična odgovornost Jozića mora biti primjer i drugima koji rovare protiv zemlje u kojoj žive i rade, i na kraju od nje primaju plate.

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo