21°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

23.03.2020 / 17:55 KORONAVIRUS - Načelnik FUCZ

Solak: Moguće zatvaranje kantona, gradova ili naselja

Solak: Moguće zatvaranje kantona, gradova ili naselja
Foto: Fena / Vijesti.ba
Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da može doći do zatvaranja kantona, gradova ili naselja ukoliko dođe do naglog porasta oboljenih od koronavirusa COVID-19 te da će o tome raspravljati u narednim danima.

- Postoji mogućnost da se zaustavi kretanje građana između naseljenih cjelina - istakao je Solak na pres-konferenciji.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u karantenu na granici BiH, Solak je kazao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH te da taj dio provodi Vijeće ministara BiH.

Ukoliko neko od bh. državljana umre u inozemstvu, Solak je kazao da intenzivno razgovaraju o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, te da su to nesvakidašnje situacije.

- Danas će 'doći' inicijativa o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a cargo letovi će nastaviti letjeti - istakao je Solak.

Također je najavio da će u Vladi Federacije BiH dva puta dnevno svaki dan biti organizirane pres-konferencije, ali da nema informaciju kako će to rješavati kantonalni krizni štabovi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo