13°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.03.2020 / 11:47 KORONAVIRUS - Stručnjaci tvrde

Otkriven novi simptom koronavirusa: Mladi obično izgube čula okusa i mirisa

Otkriven novi simptom koronavirusa: Mladi obično izgube čula okusa i mirisa
Foto: Ilustracija
Iz Britanskog udruženja za otorinolaringologiju kazali su da bi asimptomatski bolesnici (oni koji nemaju groznicu ili kašalj) koji su zaraženi koronavirusom mogli pokazivati nove simptome kao što je gubitak čula mirisa i okusa.

Kazali su da je jedan od dokaza to što je ulazna tačka za koronavirus često u području očiju, nosa i grla.

"Također smo identificirali novi simptom, gubitak čula mirisa i okusa. To znači da će se oni koji ne pokazuju druge simptome koronavirusa morati samoizolirati kako bi smanjili širenje virusa", kazali su, prenosi Klix.

Trenutne smjernice za javno zdravlje u Engleskoj kažu da su simptomi poput visoke temperature i kontinuiranog kašlja alarm za samoizolaciju.

Otorinolaringolog Nirmal Kumarm kazao je da je nos glavna ulazna tačka za virus.

"Mlađi oboljeli obično nemaju uobičajene simptome kao što su kašalj i groznica, ali mogu imati samo gubitak čula okusa i mirisa, što je samo jedan od dokaza da se virusi zadržavaju u nosu", kazao je.

Dr. Nathalie MacDermott objasnila je kako se infekcije obično javljaju u nosu ili stražnjem dijelu grla, zbog čega dolazi do gubitka čula okusa i mirisa, ali je upozorila da ovo istraživanje o novim simptomima koronavirusa još nije široko rasprostranjeno u medicinskoj zajednici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo