7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

22.03.2020 / 20:22 KORONAVIRUS - "Državni udar"

Hercegbosanski kanton (10) zabranio ulazak državljanima BiH!

Hercegbosanski kanton (10) zabranio ulazak državljanima BiH!
Foto: Vijesti.ba
Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije danas je donio četiri nove zapovijedi usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom, saopšteno je danas.

Posebno je interesantna ona pod tačkom 1, a koja glasi:

- Zabranjuje se ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije. Zabrana se ne odnosi na: vozila za dostavu hrane, robe, materijala kao i tranzit tih vozila kroz Hercegbosansku županiju, uz kontrolu ulaska i izlaska, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, zdravstvene djelatnike, policijske službenike, te druge pripadnike tijela svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u službene svrhe. Zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije da uspostavi punktove na svim ulazima u Hercegbosansku županiju. Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od utorka, 24.03.2020. godine u 6,00 sati.

Jasno je da ovakva odluka nije usklađena ni sa odlukama državnih, niti federalnih vlasti i vrlo je upitna njena zakonitost.

No, odluka neodoljivo podsjeća na samovolju HNK kada je zabranjen ulazak migrantima iz Kantona Sarajevo. Takvo ponašnje mnogi su tada nazvali državnim udarom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo