3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

22.03.2020 / 15:30 KORONAVIRUS - Razgovor za Vijesti.ba

Mesihović: Stižu novi testovi i respiratori, izbjeći najcrnji scenarij

Mesihović: Stižu novi testovi i respiratori, izbjeći najcrnji scenarij
Rusmir Mesihović / Vijesti.ba
Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović u intervjuu za Vijesti.ba govori o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na području KS, otkriva ima li dovoljno testova i respiratora, ali i upozorava građane da se strogo pridržavaju uputa nadležnih instanci.

Razgovarao: Delvin Kovač

Ministre Mesihoviću, danas je zasjedala Vlada KS. Koje su po Vašem mišljenju najvažnije odluke?

MESIHOVIĆ: Najvažnije je da su danas donesene te neke operativne odluke koje nam koliko-toliko omogućavaju lakše i bolje funkcioniranje u stanju ove nesreće koja je proglašena. Dakle, na prvom mjestu mogu reći da je dobro što smo napravili jedan fond za pomoć privredi u KS, pošto će se sve ovo sigurno odraziti i na privredu. Dobro je i to što je krenula inicijativa za formiranje jednog fonda za zdravstveni sistem, iz kojeg bi se nabavljala potrebna sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa. Tu je i još nekoliko odluka, od toga ko je izuzet od policijskog sata, kako građanima KS olakšati njihove redovne aktivnosti poput registracije automobila itd.

Kakvo je danas stanje po pitanju broja zaraženih u KS?

MESIHOVIĆ: Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo danas je nepromijenjena. Dakle, imamo ta tri potvrđena slučaja, nažalost svi su iz istog klastera, odnosno s one proslave u Konjicu. Imamo više od 1.200 osoba koje su u kontaktu s našom higijensko-epidemiološkom službom. Ova tri pacijenta, prema informacijama koje imam, osjećaju se kao i jučer, radi se o malo blažim simptomima koronavirusa, i nadam se da će oni biti OK.

Naravno, naše aktivnosti se nastavljaju. Radimo na otvaranju još jednog isturenog dijela izolatorija, tj. jedinice za respiratornu potporu, za koju se, također, nadam da je nikad nećemo upotrijebiti. Ali, evo, moramo naravno sve pripremiti za svaki slučaj. I mogu slobodno reći, svaki dan za koji se prolongira neki ozbiljniji napad koronavirusa u KS, omogućava nam da se još bolje pripremimo i da sistem "utegnemo" na jedan nivo koji će zadovoljiti da se građani u KS, ali i u FBiH zaštite od ovog velikog svjetskog problema.

Kakvo je stanje po pitanju medicinske opreme, prije svega respiratora i testova? Imamo li ih dovoljno?

MESIHOVIĆ: Zlatni standard Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je testiranje, koje se vrši u skladu sa propisanim standardima WHO. Mi smo danas donijeli odluku da se od sutra, uz KCUS-ovu, u mrežu certificiranih laboratorija uključi i privatna laboratorija profesora Konjhodžića. U narednoj nedjelji, možda čak i sutra, dolazi još par hiljada testova, prema tome to nije problem.

Kada su u pitanju respiratori, mogu vam reći da iz dana u dan dobivamo informacije o dolasku respiratora koji su već naručeni.

Danas je Vlada KS postigla dogovor sa UNDP-em, od kojeg smo naručili 13 respiratora, i to će biti vrlo brzo realizovano. Imam informacije i da će doći još nekoliko desetaka respiratora za KCUS i za Opću bolnicu "Prim dr. Abdulah Nakaš". I mislim da ćemo imati dovoljan broj respiratora ukoliko bi došlo do malo crnjeg scenarija. A opet kažem, nadam se da ćemo ga izbjeći.

Pretpostavljam da ste u kontaktu sa zdravstvenim radnicima koji imaju pune ruke posla. Kako građani mogu pomoći da im olakšaju posao?

MESIHOVIĆ: Ovim putem ja zaista molim sve građane da obavezno slušaju savjete zdravstvenih radnika i da slijede uputstva Kriznog štaba - od toga da peru ruke više puta dnevno, da drže socijalnu distancu od tri metra, da izbjegavaju okupljanja u većem broju, da čiste radne prostorije…

Neka slušaju upute nadležnih. Vjerujte da mi imamo vrhunskog organizatora i šefa Kriznog štaba, profesoricu Pilav, koja stvarno radi posao na vrhunskom nivou. Ipak, koliko-toliko, mogu reći da se građani KS drže pod nekakvom kontrolom. Stvarno se poduzimaju sve neophodne mjere i zato molim građane KS, ali i cijele Bosne i Hercegovine da slušaju upute relevantnih, kompetentnih i meritornih ljudi, i da vjeruju ono što im kažu zdravstveni profesionalci.

U svojim istupima uporno pozivate na disciplinu. Jeste li u tom segmentu zadovoljni ponašanjem građana u KS i šta biste im željeli poručiti?

MESIHOVIĆ: Nikad nismo zadovoljni, jer uvijek može i treba biti bolje. Ako idete na tržnicu, budite tri metra jedni od drugih, ako stojite u nekom redu, držite tu distancu. Omladinu mlađu od 18 i ljude starije od 65 godina molimo da poštuju zabranu napuštanja svojih domova. Molimo građane da poštuju sve izrečene mjere, dakle nek se suzdrže svega onoga čega mogu da se suzdrže. Što budu više slušali šta im govori sistem, bit će potreban manji broj testova i respiratora.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo