22.03.2020 / 10:37 KORONAVIRUS - Brčko distrikt

Dezinfekcija u naseljima Prutače i Broduša

Dezinfekcija u naseljima Prutače i Broduša
Foto: Fena / Vijesti.ba
U cilju prevencije koronavirusa, pripadnici Civilne zaštite Brčko Distrikta BiH u saradnji sa udruženjima sa kojima je Odjeljenje za javnu sigurnost potpisalo Memorandum o saradnji, već danima vrše dezinfekciju javnih površina i objekata u svim brčanskim mjesnim zajednicama.

Prema planu izvođenja dezinfekcije, jučer su djelovali na području dijela naselja Prutače i Broduša. Riječ je mjesnim zajednicama čiji značajan dio naseljavaju socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Zbog skromnih infrastrukturnih uslova, ova naselja bi u slučaju pojave koronavirusa mogla biti opasna žarišta, pogodna za širenje bolesti. Osim javnih površina, dezinfekcija je vršena i u privatnim objektima.

- Dezinfekcija privatnih kuća vrši se po pozivu građana. Djeca ne znaju ništa, njima je sve ovo interesantno. Roditelji su zabrinuti, pitaju nas znamo li kada će se stanje normalizirati. Raduju se što vršimo dezinfekciju, nadaju se da će pomoći - kaže pripadnik Civilne zaštite Elvedin Osmanbašić.

Upravo je Osmanbašića i njegovog kolegu Hajrudina Đonlića, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nedavno, u povodu Međunarodnog dana Civilne zaštite, pohvalio za iskazanu požrtvovanost i zalaganje u akcijama spašavanja ljudi i materijalnih dobara, te Dragana Jelića za nesebično zalaganje i doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja u BiH.

- Vjerujemo da ćemo i iz ove krize, ako budemo dobro organizirani i držali se naredbi Kriznog štaba, proći sa minimalnim posljedicama - izjavio je Elvedinov kolega Hajrudin Đonlić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo